Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Internationale controle op drugstransport

Politiewagen

Driebergen – De politie- en douanediensten van Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland organiseerden van 31 maart tot en met 3 april de internationale actie: ‘Etoile’. De actie komt voort uit het Hazeldonk samenwerkingsverband, dat zich richt op de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken.

Meerde kilo’s drugs

De politie nam in Nederland meerdere kilo’s uiteenlopende soorten soft- en harddrugs, duizenden euro’s in contanten en een vuurwapen in beslag.

Snelwegen en spoor

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid voerde tijdens Etoile controles uit op de hoofdinfrastructuur van Nederland: de snelwegen en het spoor, maar ondersteunden ook agenten in het buitenland. Verschillende agenten uit het buitenland sloten op hun beurt aan bij Nederlandse controles.

Resultaten

Op de Nederlandse snelwegen troffen medewerkers van de Dienst Infrastructuur diverse soorten drugs aan, waaronder hasj, wiet (onder andere een partij van 8,6 kilo), MDMA, XTC, amfetamine en cocaïne. Ook agenten in het buitenland troffen verschillende drugspartijen aan. Zo vonden de Belgische autoriteiten 48 kilo – vermoedelijk – cocaïne, nadat zij de Nederlandse politie verzocht hadden informatie te verstrekken over een Nederlands voertuig.

Contanten en vuurwapen

Ook nam de Nederlandse politie duizenden euro’s in contanten en een vuurwapen in beslag. Naast de inbeslagnames vonden agenten een door Frankrijk gesignaleerd persoon, werd een boete opgelegd voor het rijden met valse kentekenplaten en hielden de agenten een gesignaleerde vermiste aan.

Softdrugs in de trein

Op het spoor werkte de Dienst Infrastructuur onder andere samen met de Franse douane. Meerdere treinen en personen werden gecontroleerd, waarbij zij voornamelijk softdrugs aantroffen. Naast de drugsvondsten werd ook een zakkenroller op heterdaad aangehouden. Ook zagen Nederlandse agenten twee personen een tas wegnemen uit een auto bij het station Gare du Nord in Parijs. Na een achtervolging werden de twee verdachten aangehouden. De eigenaar van de tas, die tijdens de diefstal bij zijn auto stond, heeft zijn tas weer terug.

Intelligence

Tijdens de Etoile-actie werd vanuit het Informatieknooppunt Dienst Infrastructuur (IKDI) contact onderhouden met de intelligence collega’s van alle deelnemende landen. Er is doorlopend data uitgewisseld, waarmee een actueel informatiebeeld is opgesteld. Een voorbeeld van de informatie die uitgewisseld wordt, zijn ANPR-lijsten. Deze lijsten worden internationaal gedeeld, zodat de deelnemende landen scherp hebben welke voertuigen interessant zijn.

Distributienetwerken

Het informatiebeeld wordt met de operatie (agenten op straat) gedeeld door middel van een briefing. Daarbij geeft het IKDI aan waar aandachtspunten zitten. Dat zijn bijvoorbeeld postpakketten die in auto’s de grens over gaan, zodat ze vanuit daar per post verstuurd kunnen worden. De data die Nederland met andere landen verzamelt, kan helpen bij het opzetten van nieuwe opsporingsonderzoeken en lopende onderzoeken verrijken. Daarnaast levert de informatie meer inzicht in distributienetwerken en criminele samenwerkingsverbanden.

Hazeldonk Samenwerkingsverband

De Etoile-acties komen voort uit het Hazeldonk samenwerkingsverband. In dit verband werken België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland samen in de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken. Dit doen zij door gerichte interventies uit te voeren op het internationale hoofdwegennet en in de internationale treinen.

Bron en foto: politie.nl

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *