Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Internationale samenwerking en teams tegen drugs

jun 17, 2022

In de illusie van de dag worden vol trots de persberichten wereldkundig gemaakt waarin de dappere strijders het ongelooflijk en levensgevaarlijke wereldje van de drugs onklaar maken. Niet dat dat ook maar een klein beetje lukt, maar je moet de schijn hoog houden want de hypotheekbank heeft weinig geduld en die vakantie naar de camping aan de Costa Brava moet ook ergens van betaald worden.

Etoile

De politie- en douanediensten van Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland organiseerden van 9 tot en met 12 juni een internationale actie tegen drugshandel en –toerisme, genaamd ‘Etoile’. De actie is ontstaan uit het Hazeldonk samenwerkingsverband, dat zich richt op de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken.

Controles op transporten

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid voerde tijdens de actie controles uit op de hoofdinfrastructuur van Nederland: de snelwegen en het spoor, maar ondersteunde ook agenten in het buitenland. Verschillende agenten uit het buitenland sloten op hun beurt aan bij de Nederlandse controles. De politie nam in Nederland onder andere meerdere kilo’s uiteenlopende soorten soft- en harddrugs, duizenden euro’s in contanten en een spookvoertuig (die brengen ze zsm terug naar de Kermis) in beslag.

Resultaten

Tijdens de actiedagen troffen medewerkers van de Dienst Infrastructuur diverse soorten drugs aan, waaronder hasj, hennep wiet, cocaïne (onder andere een partij van 5 kilo), amfetamine en paddo’s. Daarnaast zijn er meerdere aanhoudingen verricht, onder andere voor heling van een gestolen Ferrari en poging diefstal door middel van braak. Er zijn ook illegale vreemdelingen aangehouden.

Gecontroleerde treinen

Op het spoor werkte de Dienst Infrastructuur onder andere samen met de Franse douane. Zij controleerden meerdere treinen en personen, waarbij zij zowel soft- als harddrugs aantroffen. Er werden in totaal 28 treinen gecontroleerd, waarbij ook een speurhond (drugs) werd ingezet.

Intelligence

Tijdens de Etoile-actie werd vanuit het Informatieknooppunt Dienst Infrastructuur (IKDI) contact onderhouden met de intelligence collega’s van alle deelnemende landen. Er is doorlopend data uitgewisseld, waarmee een actueel informatiebeeld is opgesteld. Een voorbeeld van de informatie die uitgewisseld wordt, zijn ANPR-lijsten. Deze lijsten worden internationaal gedeeld, zodat de deelnemende landen scherp hebben welke voertuigen interessant zijn.

Postpakketten

Het informatiebeeld wordt met de operatie (agenten op straat) gedeeld door middel van een briefing. Daarbij geeft het IKDI aan waar aandachtspunten zitten. Dat zijn bijvoorbeeld postpakketten die in auto’s de grens over gaan, zodat ze vanuit daar per post verstuurd kunnen worden. De data die Nederland met andere landen verzamelt, kan helpen bij het opzetten van nieuwe opsporingsonderzoeken en lopende onderzoeken verrijken. Daarnaast levert de informatie meer inzicht in distributienetwerken en criminele samenwerkingsverbanden.

Hazeldonk samenwerkingsverband

De Etoile-acties komen voort uit het Hazeldonk samenwerkingsverband. In dit verband werken België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland samen in de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken. Dit doen zij door gerichte interventies uit te voeren op het internationale hoofdwegennet en in de internationale treinen.

Onophoudelijk

Een werkelijk onophoudelijke stroom met samenwerkingsverbanden, bezoeken van ministers aan maffia landen, burgemeesters die kijken hoe in Colombia de cocaïne aan boord van schepen gaat en speciaal opgerichte teams. Het helpt allemaal geen ruk. Je kunt vanavond met één belletje of door twee minuten te fietsen gewoon een gram cocaïne kopen. Voor dezelfde prijs als 10 jaar terug, alleen hangt er wat meer misdaad omheen. Zoveel zelfs dat justitie zaken seponeert en zedenzaken blijven liggen.

foto: politie.nl