Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Kikkerlikkers bedreigen kikkers

mrt 25, 2022

Nadat een Navy Seal na meerdere uitzendingen achterbleef met verlammende depressies en angsten, probeerde hij standaard medicatie, bezocht hij klinieken waar mensen met hersenletsel behandeld worden en ging hij in gesprekstherapie. En toen rookte hij het gif van de Sonora woestijnpad.

God molecuul

En meteen na de eerste keer begreep de ex militair waarom dit de ‘God-molecule’ genoemd werd. De ervaring leek op een volledige reset van het centrale zenuwstelsel. Inmiddels leidt de 45 jarige nu samen met zijn vrouw een non-profitorganisatie die honderden andere Special Operations-veteranen helpt toegang te krijgen tot deze padden medicatie.

Ceremonies

Eenmaal liftend op de golf van grotere mainstream acceptatie van psychedelica voor de behandeling van psychische stoornissen en verslaving, prijst een snelgroeiende – deels ondergrondse- industrie het potentieel van de afscheiding van de pad aan. Mensen betalen al snel meer dan 250 euro voor een ceremonie in de bossen van Oost-Texas om het toxine te consumeren. Maar nu blijkt, waarschijnlijk geheel onbedoeld, uit wetenschappelijk onderzoek dat de drang naar de bemachtiging van de padden, het voortbestaan van dit amfibie in gevaar brengt.

Stropen

Omdat de padden goed geld opleveren zijn er stropers aan het werk, is er een overmatige vangst en ontstond er een illegale handel in het dier. Het gevolg is dat de Sonoran Woestijnpad inmiddels met uitsterven bedreigd wordt.

Verdeling

De medicijnapostelen van padden zijn nu steeds meer verdeeld tussen mensen zoals de ex militair Mr. Capone, die voorstander zijn van het gebruik van synthetische versies die gemakkelijk te produceren zijn, en puristen die zeggen dat ze nooit zullen stoppen met het gebruik van afscheidingen die van de padden zelf zijn verzameld. Omdat retraite-operators ervaringen afstemmen op therapeutische, recreatieve of spirituele doeleinden, worden de discussies over bedreigingen voor de pad steeds controversiëler.

Arizona

De Sonora woestijnpad is nog steeds te vinden in delen van Arizona en Sonora in het noordwesten van Mexico. Een van de grootste padden afkomstig uit Noord-Amerika en opmerkelijk langlevend met een levensduur van 20 jaar. Hij overwintert het grootste deel van het jaar onder de grond en duikt weer op om rond de zomermoessonregens te broeden. Wanneer de pad wordt bedreigd, scheidt hij gifstoffen uit die sterk genoeg zijn om volwassen honden te doden. Een stof die in deze gifstoffen wordt aangetroffen, 5-MeO-DMT, kan tot kristallen worden gedroogd en in een pijp worden gerookt, wat een intense ervaring oplevert die over het algemeen 15 tot 30 minuten duurt, in tegenstelling tot andere psychedelische stoffen die urenlang hallucineren en braken kunnen veroorzaken.