Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Koen S. opgepakt in Spanje

dec 27, 2023
Koen S opgepakt in Spanje

Agenten van de Spaanse Nationale Politie hebben in een gemeente in de provincie Alicante een voortvluchtige gearresteerd die onderwerp was van twee Europese Arrestatiebevelen, uitgevaardigd door Belgische en Nederlandse autoriteiten. Daarnaast was hij ook het doelwit van vier nationale opsporingsbevelen van de Spaanse autoriteiten.

Málaga als verblijfplaats

Het onderzoek startte begin 2022 toen de Belgische autoriteiten de Spaanse Nationale Politie informeerden over het belang van het opsporen en arresteren van de voortvluchtige, die mogelijk in de provincie Málaga verbleef. Echter, na diverse bewakingsoperaties, bleek hij niet in dit gebied te zijn.

Terug naar zijn familie

In oktober, na de Algemene Vergadering van ENFAST (het Europese Netwerk van Actieve Opsporingsteams van Voortvluchtigen) in Spanje, werden coördinatie-inspanningen tussen de teams van Fast Spanje, Fast België en Fast Nederland geïntensiveerd. Dankzij de uitgewisselde operationele informatie van deze FAST-teams, werd bekend dat de voortvluchtige vaak van verblijfplaats wisselde binnen Spanje, zowel om aan gerechtelijke vervolging te ontkomen als om vermoedelijk zijn illegale activiteiten te overzien. Uiteindelijk werd geconcludeerd dat de voortvluchtige mogelijk zou terugkeren naar zijn familie, wat leidde tot het opzetten van een gerichte zoekoperatie.

Tijdens deze bijeenkomst werden twee werkmethoden vastgesteld. Ten eerste, het aanvragen van voorzorgs- en onderzoeksmaatregelen via de mechanismen van de Europese Onderzoeksbevelen, aangevraagd door Fast België en uitgevoerd door Fast Spanje. Ten tweede, de mogelijkheid om nieuwe informatie te vergaren.

Rojales bleek de verblijfplaats

Met de verkregen informatie kregen de agenten aanwijzingen dat de voortvluchtige zich mogelijk in een gemeente nabij het Alicante dorp Torrevieja bevond. Uiteindelijk werd hij gelokaliseerd en gearresteerd in een luxueuze wijk in Rojales (Alicante), waar hij met zijn familie woonde.

Koen S. wordt door Europese autoriteiten beschouwd als zeer gewelddadig en gevaarlijk.

De Europese Arrestatiebevelen door de Nederlandse autoriteiten zijn uitgevaardigd voor drugshandel en die door de Belgische autoriteiten voor drugshandel, ontvoering, lichamelijk letsel en eigendomsdelicten.

Banden met de maffia

De gearresteerde zou deel uitmaken van een criminele organisatie die in heel Europa opereert, gelinkt aan de ‘Ndrangheta. Bovendien was hij al in 2016 tot 7 jaar gevangenis veroordeeld voor het ontvoeren van een man in België. Hij wordt door Europese autoriteiten als zeer gewelddadig en gevaarlijk beschouwd vanwege zijn vuurwapengebruik.

Hij was onderwerp van twee Europese Arrestatiebevelen en vier nationale opsporingsbevelen door de Spaanse autoriteiten, gerelateerd aan drugshandel en documentfraude.