Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Crystal-meth labs doorn in oog justitie

dec 27, 2023
Drugslab rommeltje

Nederland – Een Mexicaanse man, bijgenaamd ‘Pablo Icecobar’, die betrokken was bij de productie van crystal meth in Nederlandse drugslaboratoria, is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot bijna vijftien jaar celstraf. Sinds de ontdekking van zijn laboratorium in Moerdijk in het voorjaar van 2019, blijft de productie van crystal meth in Nederland toenemen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt in opdracht van de politie het criminele vermogen dat hieruit voortvloeit.

Twintig labs ontmanteld

In de eerste elf maanden van 2023 zijn al twintig crystal meth-laboratoria ontmanteld, meer dan in de twee voorgaande jaren. André van Rijn van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) van de politie meldt dat zij vaak lege vaten en grondstoffen aantreffen. De politie deelt deze bevindingen met het NFI, dat op basis hiervan informatiebladen maakt voor opsporingsdiensten en justitiële instanties. Deze bladen helpen bij het berekenen van de winsten uit drugshandel, wat cruciaal is voor het confisqueren van crimineel vermogen.

Wisselende grondstoffen

De productiemethoden en gebruikte grondstoffen voor crystal meth veranderen voortdurend, wat onderzoek door het NFI noodzakelijk maakt. Jorrit van den Berg, expert bij het NFI, legt uit dat nieuwe grondstoffen en processen andere opbrengsten genereren. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het proces om nieuwe grondstoffen te verbieden versneld, wat criminelen dwingt om complexere routes voor grondstofverkrijging te gebruiken.

BMK en PMK

De politie en het NFI zien een toename van nieuwe stoffen voor de productie van BMK (de basis voor amfetamine of methamfetamine) en PMK (de basis voor MDMA/xtc). Deze nieuwe grondstoffen worden door het NFI geanalyseerd om hun moleculaire structuur en gebruik in drugproductie te bepalen. Het NFI bootst ook de productiemethoden na in hun eigen laboratoria om de verwachte opbrengsten te bepalen. Het NFI produceert gemiddeld twee keer per jaar zelf drugs voor deze analyses, beperkt door capaciteit en prioriteiten gesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie.