Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Komt Fentanyl ook naar Europa?

nov 12, 2017
fentanyl

In het land waar de hoogste straffen op drugsbezit staan en waar per hoofd van de bevolking wereldwijd ook de meeste mensen in de bak zitten voor een dergelijk vergrijp is de grootste doodsoorzaak van mensen tot 50 overdosis. Er gaan in de USA meer mensen door aan een overdosis dan aan vuurwapengeweld en verkeer bij elkaar.

De vrees dat deze dodelijke drugsepidemie die de Verenigde Staten teistert, ook overslaat naar Europa is enorm. Politiediensten en drugsbestrijders zijn vooral bang dat de gevaarlijke synthetische drug fentanyl ook in Europa vaker gaat opduiken. Volgens politiemensen wordt dit riskante middel veelal verhandeld via het ‘darknet’, het versleutelde, ondergrondse deel van het internet.

In Amerika woedt al een ware fentanyl-epidemie. Het middel veroorzaakte in de VS het afgelopen jaar ruim 20.000 doden, twee keer zo veel als een jaar eerder, en het is in de VS inmiddels de drug die voor de meeste doden zorgt, veel meer dan de nummer twee heroïne. Fentanyl wordt voornamelijk in China geproduceerd en hoofdzakelijk verkocht via internet en niet bij de lokale straatdealer op hoek.

Gelukkig bleek bij eerdere relatief nieuwe drugssoorten dat Europeanen hier niet zo gevoelig voor zijn als de Amerikanen, want ook het aantal meth verslaafden is amper gegroeid in Europa.