Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Kweken met stekken of zaadjes?

mrt 7, 2022

Als je je eigen cannabis gaat kweken dan komt er vrijwel meteen al een vraag die beantwoord zal moeten worden: ga je kweken door zaadjes te ontkiemen of koop je ergens kant- en klare stekjes? Je kunt beginnen met het ontkiemen van wietzaadjes of wellicht ben je al iets gevorderd en heb je zelf al een moederplant waar je je stekken afhaalt.

Ontkiemen van wietzaadjes

Wietzaden komen uit de wietplant net voor deze plant dood gaat. Die zaadjes moeten dan niet meteen ontkiemen want de winter zit er aan te komen. Ze gaan daarom in een soort van rust stand. Alle soorten zaden hebben daarom een ‘zetje’ nodig om te beginnen met ontkiemen. De meeste zaden ontkiemen pas na een voorbehandeling met warmte en water.

Niet altijd

Zaden ontkiemen dus onder bepaalde omstandigheden. En als je weet dat een wietplant tussen de 500 en 5.000 zaadjes produceert dan kan je er bij bedenken dat de natuur dat niet voor niets doet. Als het ontkiemen altijd zou lukken dan zou de aarde inmiddels overwoekerd zijn met wiet. Dit is dan ook meteen de verklaring waarom sommige zaadjes niet of slecht opkomen. Voor de buitenkweek is de zaaitijd ook belangrijk. Eenjarige planten zaai je in het voorjaar, ze bloeien in de zomer. Cannabis is een eenjarige plant. Voor de binnenkweek maakt de zaaitijd niet veel uit, die plan je in.

Zaden ontkiemen

Sommige zaden ontkiemen met behulp van warmte, deze zaai je bij voorkeur binnen of in een voorverwarmd kasje. Laat harde zaden eerst 24 uur weken in lauw water voor je ze in je medium steekt. Zodra je ziet dat er een worteltje zichtbaar is, kan het gezaaid worden. Gebruik bij voorkeur zaai- of stekgrond, maar je kunt ook speciale stekblokjes of Spongepots kopen om je ontkiemkansen te vergroten. Als je grond gebruikt dan moet deze vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond.

Zaaien

April/mei zijn de beste maanden waarin buiten weer in de volle grond gezaaid kan worden buiten, echter kan je ook in potten kweken, binnen en buiten,  hiervoor plan je voor jou de geschikte datum in. Je kunt dan al wat eerder beginnen, al beweren sommigen dat binnen voorgekweekte planten zwakker zijn.