Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Lachgas verbieden lijkt kansloos

apr 30, 2019
slagroompatronen Mosa

Alles wordt in het werk gesteld om de mensen angst aan te jagen voor het gebruik van lachgas. Neurologen schuiven aan aan de tafels van talkshows en persberichten worden het net op geslingerd. Alles lijkt zich te richten op een gewenst verbod van lachgas.

Hoe reëel is een verbod op lachgas?

Lachgas valt sinds 2016 onder de Warenwet in plaats van onder de Geneesmiddelenwet en sindsdien is het gebruik van lachgas dan ook volkomen legaal. Het dreigement dat je vitamine B12 tekort komt als je lachgas gebruikt is pas te rechtvaardigen als je tientallen ballonnen per dag tot je neemt. En als je per dag tientallen sigaretten rookt of tientallen glazen sterke drank naar binnen kiept dan is dat net zo gevaarlijk voor je gezondheid. Een aanstond verbod lijkt dan ook niet aan de orde.

Voorlichting is zeer belangrijk

Het niet direct inhaleren van lachgas, maar uitsluitend via een ballon, geen lachgas gebruiken als je deel moet nemen aan het verkeer of machines moet bedienen en zorgen dat je zit of ligt als je lachgas gaat gebruiken. Dat soort voorlichting is natuurlijk wel op zijn plek. Ook moeten gebruikers erop gewezen worden dat lege patronen worden opgeruimd om ernstige valincidenten te voorkomen.

Onderzoek Telegraaf

De Telegraaf deed onderzoek onder haar lezers. Wat is een onderzoek waard als het grootste deel van je doelgroep haar nieuws van Facebook haalt en niet uit de krant, maar goed. Daaruit blijkt dat slechts 17 procent tegen een verbod op lachgas is. 83 procent zou dus voor zijn. Maar dat zijn natuurlijk fossielen die nog wel een krant lezen en via het NOS journaal of Jeroen Pauw horen dat je er hersenletsel van oploopt.

Complete flessen veerbieden

Wat wellicht de hype een beetje de kop indrukt is een verbod op de verkoop van grote cilinders met het gas. Daarmee wordt dan ook een stukje tegemoet gekomen aan de paniekzaaiers.
De verkoop van losse patronen is ondenkbaar zolang er namelijk nog restaurants zijn die slagroompatronen gebruiken om slagroom te maken.