Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Lachgas voorlopig nog niet verboden

mei 13, 2022
Lachgas ballon

Het aangekondigde lachgasverbod is weer uitgesteld tot op zijn vroegst 1 januari 2023. Artsen en verslavingsexperts verzoeken het kabinet en de Tweede Kamer om er haast achter te zetten. Dat stond op de website van het AD vrijdag. Je kunt dus voorlopig nog legaal aan een ballon met lachgas lurken.

Lachgas verbod

Het was al in eind 2019 toen het vorige kabinet aankondigde om lachgas als drug onder de Opiumwet te willen scharen. Op die manier is recreatief gebruik verboden, om zo jongeren beter te beschermen tegen de drug. Maar zoals zoveel gaat ook dit weer mis in Nederland en drie jaar later is er nog steeds geen landelijk verbod. De beoogde ingangsdatum van januari dit jaar werd eerder al verschoven naar juli. Inmiddels blijkt ook dat moment niet haalbaar.

Verbod vanaf 2023

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) en minister Dilan Yesilgöz (Justitie & Veiligheid) laten weten het verbod nu op 1 januari 2023 te willen laten ingaan. Als de Tweede Kamer volgende week groen licht geeft, kan het wetsvoorstel naar de Raad van State. Als alles dan meezit, zijn vervolgens nog eens acht maanden nodig. Maar zekerheid is er niet over dit op handen zijnde verbod.