Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Leeuwarden haakt af proef gelegaliseerde wietteelt

nov 2, 2018

Leeuwarden zal niet tot één van de tien gemeenten gaan horen die meedoen aan de proef gelegaliseerde wietteelt. En dat is pas de eerste afvaller van dit op voorhand mislukte experiment.

Leeuwarden haakt af

De gemeente Leeuwarden gaat niet meedoen aan de landelijke proef voor gereguleerde wietteelt. Gisteren sloot de aanmeldtermijn voor gemeenten. Burgemeester Ferd Crone besloot de deelname van Leeuwarden af te blazen vanwege de te strenge voorwaarden. ,,Ik sprak met coffeeshophouders en die gaven aan dat de voorwaarden zo gesteld zijn dat het geen serieus experiment oplevert.”

Slechts vijf verschillende soorten

Deelnemers aan de proef mogen maximaal vijf soorten aanbieden terwijl er wel tweeduizend verschillende soorten op de markt zijn. Uiteraard gaan de klanten dan op zoek naar een soort die beter bij hun wensen aansluit en dat is natuurlijk kaasje voor de straathandel. En juist die straathandel moet volgens alle slimmerds die dit experiment bedachten minder worden.

Geen hasj

Ook is er straks geen hasj te krijgen bij deelnemende coffeeshops, maar uitsluitend wiet. Toch gebruiken veel coffeeshop klanten om uiteenlopende reden hasj in plaats van wiet. Deze klanten zullen dus sowieso niet worden bediend door een coffeeshop uit één van de tien gemeenten die meedoet aan de proef legalisering wietkweek.
En behalve dat de hash in die gemeenten op straat verkocht zal gaan worden en verder de illegaliteit induikt speelt er nog iets zorgelijks. En dat is de mogelijke voornemens om de hasj dan maar uit het land van herkomst te gaan importeren. En daarmee gaat de overheid nog schever lopen dan ze al deed want ook in Marokko is de handel in hash natuurlijk verboden. Hoeveel uitzonderings- en gedoogwetjes denken ze daar dan weer voor te bedenken in Den Haag?

Gelabelde wiet

Argumenten dat legaal gekweekte wiet netjes voorzien wordt van een label en je dus precies weet wat er in zit, raken kant noch wal. Zeker als dat maar vijf soorten zijn die door monopolisten gekweekt zullen gaan worden. Zolang het kweken van wiet illegaal blijft zullen de illegale kwekers chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ze zullen er alles voor doen om zoveel mogelijk wiet te slijten. En daarmee nemen ze al snel een loopje met de kwaliteit.

Legaliseren is de oplossing

Legaliseren is de enige oplossing. Ieder experiment met een poldermodel bedacht door de poepbange en slecht geïnformeerde politiek is gedoemd te mislukken. Zo, wij zijn een jointje bouwen.