Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Leeuwarden staat stijf van de drugs

okt 3, 2023
Riool

Leeuwarden kent een uitzonderlijk hoog drugsgebruik, zo blijkt uit recent onderzoek van het Watercycle Research Institute (KWR) blijkt dat het percentage drugs in het rioolwater van de gemeente Leeuwarden buitengewoon hoog is.

Meer dan Amsterdam

Opvallend is het gemiddelde cocaïnegebruik per 1.000 inwoners, dat in de gemeente Leeuwarden maar liefst 4.031 milligram per dag bedraagt. Dit komt overeen met vergelijkbare cijfers in steden als Amsterdam, maar vertegenwoordigt respectievelijk een stijging van 43 en 37 procent ten opzichte van Utrecht en Eindhoven.

Cannabisgebruik

Nog duidelijker zijn de cijfers met betrekking tot cannabisgebruik. Hier ligt het gebruik in Leeuwarden zelfs 7 procent hoger dan in Amsterdam, met 3.662 milligram cannabis per dag per 1.000 inwoners. Vergeleken met Utrecht en Eindhoven is dit een stijging van 46 procent. Het gebruik van MDMA blijkt echter lager te liggen in Leeuwarden dan in de grote steden.

Volgens het onderzoek zou Leeuwarden een substantiële afzetmarkt voor drugshandel hebben, met een geschatte jaarlijkse omzet van 20 miljoen euro voor cannabis en cocaïne gezamenlijk.

Sybrand Buma

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden heeft geschokt gereageerd op deze bevindingen. Hij belooft de cijfers mee te nemen in de aanpak van het drugsprobleem en erkent dat dit een gecoördineerde inspanning van alle betrokken partijen vereist. Buma benadrukt dat naast de bestrijding van drugscriminaliteit, ook het drugsgebruik zelf aangepakt moet worden. Er wordt momenteel gewerkt aan een preventie- en handhavingsplan om drugsgebruik te voorkomen en te verminderen.

Bedelen om meer geld

Wij gokken erop dat de burgemeester binnenkort aanschuift bij een talkshow. Hij zal zich er geschrokken voordoen en publiekelijk de regering om meer geld vragen om ten strijde te gaan. Geld kom je als bestuurder immers altijd tekort als het gaat om de strijd tegen drugs.

Onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door het analyseren van rioolwater in de periode van 8 tot 14 maart 2023 bij de plaatselijke rioolzuiveringsinstallatie. De bevindingen bieden inzicht in het drugsgebruik onder 82 procent van de inwoners van de gemeente.