Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Macht burgemeester nóg groter

mei 23, 2023
Burgemeester

Den Haag – Wat heb je aan rechters als je ook burgemeesters hebt in Nederland? En burgemeesters worden altijd geheel onpartijdig gekozen door het volk toch? O nee. We zijn weer een stap dichterbij een vervelende politiestaat met de komst van een nieuwe wet. Ook alweer onder de kapstop ‘drugsbestrijding’.

Burgemeesters mogen huizen door nieuwe wet sluiten

Burgemeesters in Nederland krijgen met een nieuwe wet die vandaag door de Tweede Kamer wordt ingevoerd de wettelijke bevoegdheid om huizen te sluiten, bijvoorbeeld als er kans is op een aanslag of als er wapens in de woning zijn gevonden.

Wet Damocles

Nu al kunnen burgemeesters panden sluiten op basis van de wet Damocles als er een explosie of beschieting is geweest of als er groot gevaar dreigt voor bewoners of de buurt. Bij huizen gaat dat op basis van een noodbevel. Deze sluitingen houden, volledig terecht, niet altijd stand bij de rechter, omdat er dan sprake moet zijn van ernstige overlast in de woning zelf. Burgemeesters wilden daarom meer macht en die krijgen ze nu. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Explosies

De aanleiding voor het aanscherpen van de macht van de burgemeesters is steevast dezelfde en dat is de War On Drugs. Daarin lijkt vrijwel alles geoorloofd, al blijkt het in de praktijk dat de drugs er niet minder op wordt, net zoals de criminaliteit.

Ook met de nieuwe wet kan de rechter altijd toetsen of een sluiting terecht is, maar vaak is het kwaad dan al geschied.

Slachtoffers zijn de lul

Dikke winst voor de daders die met een (vuurwerk)bomplaatsing vaak vooral een signaal willen afgeven en nu dus gegarandeerd zijn van een hoop extra ongemak voor hun slachtoffer. Een explosief hoeft niet eens meer af te gaan, alleen al de plaatsing is genoeg dreiging voor een burgemeester om in te grijpen. Dus een paar Cobra’s bij een winkel/coffeeshop/shisha lounge? Vrijwel gegarandeerd drie maanden dicht en omzetverlies voor de eigenaar.

Vuurwerkbommetje voor de deur van de woning? Genoeg reden om de bewoners lange tijd uit hun eigen huis te jagen (de rechter oordeelt later), dankzij dit idiote beleid van de burgemeesters van gemeenten. Cameratoezicht, bewaking en politie-inzet kost te veel en het aanpakken van de georganiseerde misdaad is te ingewikkeld, dus we geven het geboefte exact wat ze willen: angst en ongemak voor hun doelwitten.