Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Man onder invloed lijkt niet te stoppen

okt 7, 2022
Hamer rechtbank

Drank en drugs – een 40-jarige man uit Voorschoten was zó onder invloed dat niets hem kon stoppen. De politie gebruikte pepperspray, een taser, schoot zelfs op zijn busje. Uiteindelijk ging hij er te voet vandoor. Hij werd gezocht nadat hij een stoeptegel bij zijn vriendin door de ruit had gegooid.

Vreemd gegaan

Op woensdagavond 6 april had de man al drugs gebruikt toen hij bij zijn vriendin in Leiden ruzie met haar kreeg over vermeend vreemdgaan. Bij die ruzie pakt hij haar bij de keel en tilde haar zo van de grond tegen de muur. Daarna pakte hij zijn biezen en ging de stad in, meer coke halen.

Een uur later was hij weer terug. Hij zette een ladder tegen haar balkon, klom omhoog en raapte daar een stoeptegel op. Die smeet hij vervolgens door haar slaapkamerraam. Zijn vriendin had geluk: de tegel kwam vlak naast haar op haar bed terecht. De man stapte naar binnen, eiste geld en vertrok met de 50 euro die ze hem gaf. Hij griste ook nog snel een onaangebroken fles sterke drank mee en stapte in zijn busje.

Pepperspray en taser

De politie was intussen gealarmeerd; agenten die de verdachte wisten op te sporen probeerden hem te laten stoppen. Dat leek te lukken, de bus stopte voor ze. Maar toen reed verdachte plotseling hard achteruit. De agenten wisten een botsing te voorkomen door zelf ook snel in achteruit te schakelen, maar toen verdachte het nog een tweede keer probeerde klapte hij wel op de politiewagen. De motorkap lag in de kreukels, beide airbags sprongen open en de auto kon niet meer verder.

Nog een politieauto erbij

Inmiddels was er nog een politieauto bij gekomen, die agenten zagen de aanrijding gebeuren. De agenten sloegen de ruit in van het busje en spoten twee keer met pepperspray op verdachte. Daarna schoten ze nog met een taser en kreeg verdachte twee keer een stroomschok. Maar het leek hem allemaal niet te deren. Hij ging er opnieuw vandoor, dit keer met de tweede politiewagen achter hem aan.

Politie schiet

In Sassenheim kwamen ze bij een rotonde, vlak naast de snelweg A44. De verdachte reed de rotonde helemaal rond en ramde de politieauto vervolgens in de linker zijkant. De auto kreeg een enorme klap, de ruiten braken en ook hier sprongen de airbags open.

Een van de agenten van de eerste aanrijding was met zijn collega’s meegereden. Hij stapte uit en keek recht in de koplampen van het busje, die net een stukje achteruit reed. Bang dat hij of zijn collega’s opnieuw aangereden zou worden, richtte hij zijn dienstwapen op de bus. Toen die het toerental opvoerde schoot de agent op verdachte in de bus. Die gaf inderdaad gas, reed om de gestrande politiewagen heen en verdween, terwijl nog op zijn banden werd geschoten.

Man zegt sorry tegen vriendin

De volgende dag belde de verdachte zijn vriendin om sorry te zeggen. Daar zat op dat moment net de politie aan tafel, die hem wist te overtuigen om zich op het bureau te gaan melden. Dat deed de man. Hij was die nacht nog door een sloot gevlucht voor de politiehelikopter die inmiddels ook was opgeroepen, had de deur van een molen ingetrapt en daar geslapen en twee bodywarmers gejat om warm te kunnen blijven.

Poging zware mishandeling

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan mishandeling en poging zware mishandeling van zijn vriendin, meerdere pogingen zware mishandeling van politieambtenaren, vernieling en diefstal. Hij zou daarvoor een jaar de cel in moeten, en tbs met voorwaarden opgelegd moeten krijgen. Ook vroeg de officier van justitie het afnemen van het rijbewijs voor 2 jaar en verbeurdverklaring van het busje.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie