Vijf miljoen euro in contanten, 90 kilo cocaïne, een vuurwapen en munitie in een appartementje in de Amsterdamse Jordaan. De vondst in maart dit jaar deed vermoeden dat de politie was gestuit op een stashlocatie voor de handel in verdovende middelen. Gezien de waarde van de opgeslagen buit – de straatwaarde van de cocaïne is zo’n 4,5 miljoen euro – was het geen verrassing dat er ook een wapen met munitie werd aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de man die in de woning verbleef 4,5 jaar de cel in gaat.
Spookwoning en stashlocatie
De politie kwam het appartement op het spoor in een onderzoek naar een andere man die betrokken was bij een zogenaamde ‘spookwoning’, een woning waar niemand staat ingeschreven. Daar waren miljoenen aan cash en wapens aangetroffen. Deze man ontmoette de verdachte, die door de politie is gevolgd naar het appartement in de Jordaan. De verdachte is een 41-jarige man met de Servische en Kroatische nationaliteit. Hij beweerde dat hij op een korte vakantie in Nederland was, en kwam zenuwachtig over.
Boodschappentassen vol cash en cocaïne
Het vermoeden dat het appartement werd gebruikt als ‘stashlocatie’, leek te kloppen: bij doorzoeking werden later acht boodschappentassen aangetroffen met in totaal ruim vijf miljoen euro in contanten. In de slaapkamer lag een vuurwapen Taurus PT92 AFS, inclusief houder en negen patronen. Ook stonden er vijf tassen gevuld met in totaal bijna 90 kilo cocaïne.
Onderzoek verkeersgegevens
Onderzoek naar de verkeersgegevens van de verdachte wijzen erop dat hij al bijna zeven weken in de woning verbleef, wat niet wijst op een ‘korte vakantie’. Naast het drugs- en wapenbezit wordt hij verdacht van witwassen. De man wil niet zeggen waar de miljoenen vandaan komen. Hij zegt zelf geen werk en inkomen te hebben en van niks te leven. Het OM vermoedt dat het geld afkomstig is uit criminele activiteiten van anderen, en dat verdachte het bewaakte.
Procesafspraken
Omdat de officier van justitie met de verdediging procesafspraken heeft gemaakt, valt de eis van 4,5 jaar onvoorwaardelijk lager uit dan het OM gebruikelijk in zo’n zaak zou eisen. Door deze afspraken kan de zaak relatief snel worden afgerond en de rechter zijn oordeel uitspreken. Het in beslag genomen geldbedrag van 5.013.215 euro moet verbeurd worden verklaard.
Bron Openbaar Ministerie