Alles over lege capsules

De harde capsule is een medicijnvorm (of galenische vorm) die wordt gebruikt wanneer het medicijn of een voedingssupplement dat langs orale weg wordt gebruikt die een sterke geur of een onaangename smaak heeft die je wilt maskeren.

In plaats van tabletten

Een lege capsule wordt ook gebruikt als het medicijn een textuur heeft die niet gemakkelijk in de vorm van een tablet kan worden gedaan. Normaal gesproken moet het actieve product een droog poeder zijn, omdat de gelatine disaggregeert wanneer het in contact komt met water. Wel is het mogelijk om etherische olie in een gelatine capsule te doen net voor inname.

Wel met vloeistoffen

Desondanks kunnen de harde capsules worden gevuld met olieachtige vloeistoffen, maar alleen in een industriële omgeving. Het is mogelijk om een ​​kleiner product in een capsule te verbergen als een gecomprimeerde tablet of een andere kleinere capsule, bijvoorbeeld voor klinische proeven (bekend als in “dubbel blind”).

Gastro resistent

Met name behandelde harde capsules “gastro-resistenten” of met “enterische coating” maken het mogelijk om de anactivatie van een stof door de maagzuurgraad te voorkomen, of om een ​​vertraagde afgifte in de darm te verkrijgen.

Ziekenhuizen en particulieren

De harde capsule is meestal een gemakkelijk te realiseren verpakkingsvorm, met goedkoop materiaal, van waar het succes in het ziekenhuis, in de apotheek en zelfs bij particulieren die lege capsules gebruiken om hun eigen kruidenmengsels in te doen. Fabrikanten laten soms hun capsules bedrukken om op die manier een onderscheidend vermogen te creëren van hun merk.

Structuur

De harde capsule bestaat uit twee omhulde delen: het “hoofd” en het “lichaam”: het lichaam is langer en iets minder breed dan het hoofd. Het is het lichaam dat gevuld wordt gevuld met poeder, en dus is het volume van dit lichaam het normale vulvolume. Wanneer men de twee delen de ene in de andere invoegt (na het vullen), maakt een lichtreliëf het mogelijk om het lichaam in de kop te blokkeren, met als gevolg dat de gevulde harde capsules iets minder lang zijn dan de lege capsules.

Samenstelling

De traditionele harde capsule bestaat uit gelatine van os of varken (deze gelatine wordt verkregen door gedeeltelijke hydrolyse van het collageen in de botten of de huid); de gelatine kan worden toegevoegd met opaak makende producten (bijvoorbeeld titaandioxide) en met kleurstoffen. Het kan ook eenvoudigweg transparant worden gelaten.

Plantaardige capsules

Er zijn ook plantaardige harde capsules, die gemodificeerde cellulose bevatten (Hydroxypropylmethylcellullose of “HPMC” of “Hypromellose”) die een zeker succes had ten tijde van de “gekkekoeienepidemie” (of “ESB”). Opgemerkt moet worden dat de traditionele gelatinecapsules voortaan gegarandeerd vrij zijn van risico’s die verband houden met deze ziekte. De plantaardige capsules blijven de voorkeur hebben voor de “bio” -producten.

Ten slotte zijn er ook capsules gemaakt met visgelatine.

Grootte en gewicht

Voor de reguliere harde capsules gaan de verschillende maten van “000” (grootste) tot 5 (kleinste). Er zijn ook veel grotere capsules, voor veterinair gebruik, evenals “verlengde” capsules, of zelfs capsules die speciaal zijn gereserveerd voor de klinische proeven.

Vulmethoden

Het is natuurlijk mogelijk om de capsules met de hand te vullen, maar het is nogal vermoeiend en de regelmaat van de vulling, dus de uniformiteit van de hoeveelheden, is zeer willekeurig.

Capsule machines

Het bestaat dus uit meer of minder geavanceerde machines, zoals kleine plastic vullers voor incidenteel gebruik, tot geautomatiseerde roterende vullers, gebruikt in de industrie

De traditionele capsulevulmachine die wordt gebruikt in de farmacie, bijvoorbeeld voor een capaciteit van 100 gelijktijdig gevulde capsules, bestaat uit een “loader” of “orienter”, waarmee direct alle capsules met de kop in de top kunnen worden geplaatst en geplaatst. in de gaten van een tweede apparaat, de opvulling zelf:

Deze machine is samengesteld uit verschillende geperforeerde platen, die achtereenvolgens het mogelijk maken om de lichamen van de capsules te blokkeren en vervolgens de koppen te extraheren om de lichamen zichtbaar te maken, om ze met poeder te vullen, om vervolgens de koppen te verzegelen door blokkeren.

Prijzen capsule machines

Naast de prijs zijn de kenmerken die moeten worden overwogen bij de aankoop van een opvulmachine:

  • Zijn capaciteit in capsulegetal: Er bestaan ​​modellen voor 50,60,100,120,200 en 300 capsules
  • Grootte van de harde capsules die het toestaat te gebruiken, en het mogelijke bestaan ​​van sets vervangende platen om andere capsulegroottes op hetzelfde vulmiddel te maken
  • Een laderoptie, die essentieel wordt zodra de filler vaak wordt gebruikt; en zelfs het bestaan ​​van een elektrische orientator, voor de semi-industriële machines
  • Gebruikt materiaal: Het plastic komt vaak voor, maar het roestvrij staal of het aluminium laten een hete reiniging toe, bijvoorbeeld met een vaatwasmachine
  • De robuustheid, om te bevoorrechten zodra het productievolume hoog is

Al deze kenmerken zullen het aantal capsules dat per dag kan worden gemaakt bepalen, uiteraard zeer theoretisch, omdat dit afhangt van het aantal batches, of van de te bereiden recepten en tijden van reiniging.

Deze capaciteit gaat dus van 1.000 tot meer dan 20.000 capsules per dag, en zelfs nog veel meer met industriële roterende vullers.

Markt

De wereldwijde markt wordt geschat tussen 1500 en 2000 miljard capsules; de Europese markt is ongeveer 400 tot 500 miljard.

De hoofdproducent is Capsugel (onderdeel van de Pfizer Group), met een aandeel van meer dan de helft van de markt.

Geschiedenis van de capsule

De capsule, in de vorm van een capsule of zegel, wordt al heel lang gebruikt: men vond er al bij de Egyptenaren! Het zegel of “ongezuurde verzegeling” is de voorouder van de moderne harde capsule. Het bestaat uit twee ongezuurde broodcups, waarbij men de randen bevochtigde om ze te plakken

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.