Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Man vrijgesproken van bezit zes kilo harddrugs

feb 18, 2021
jokkebrokken

Dat is godverdomme mazzel. Gepakt worden met zes kilo harddrugs in je auto en dan later worden vrijgesproken. Dat alles omdat de politie zat te liegen in hun proces verbaal.

Vrijspraak

Een 34-jarige man uit Almere die zes kilo harddrugs in zijn bezit had en vervoerde is daarvan vrijgesproken door de rechtbank. De rechtbank oordeelde dat het bewijs in de zaak niet gebruikt mag worden, omdat de politie cruciale vormfouten maakte tijdens het onderzoek. Eigenlijk hebben ze dus gewoon keihard lopen liegen. De camerabeelden van politievlogger Jan-Willem komen niet overeen met wat de politie in het proces-verbaal had laten noteren.

Telefoon in hand

Op 17 juni 2020 zetten agenten op de A6 bij Almere een auto aan de kant van de weg. In het proces-verbaal van de politie werd getikt dat de bestuurder werd gecontroleerd, omdat hij een telefoon in zijn hand had terwijl hij het voertuig bestuurde. Toen een agent vroeg om zijn rijbewijs en later naar een ander legitimatiebewijs bleek dat de bestuurder niets bij zich had waar zijn persoonsgegevens opstonden.

Auto doorzocht

Vervolgens werd het voertuig van de man onderzocht, waarbij als reden werd opgegeven ‘om zijn identiteit vast te kunnen stellen’. In het proces-verbaal is te lezen dat de man zei dat dat goed was en er dus ook toestemming voor gaf. Eén van de agenten opende vervolgens het dashboardkastje en keek daarna in een tas die -zo stond het in het proces verbaal- open was. Hij zag drie pakken met ‘iets wits’.
De agent vertelde de man eerst dat hij geen antwoord hoefde te geven op vragen en vroeg daarna wat er in de tas zat. De bestuurder zei dat er in de tassen Surinaams bakmeel zat. Agenten doorzochten vervolgens ook de rest van de auto.

Aangehouden

De man werd aangehouden op verdenking van het in bezit hebben en vervoeren van een grote hoeveelheden drugs. Pas na de aanhouding bleek dat er een filmpje op Youtube staat van deze aanhouding. Dat filmpje werd daar op gezet door politievlogger Jan-Willem.
Nu wil het geval dat het proces verbaal van de agenten en de beelden op zeer belangrijke punten helemaal niet overeenkomen. En beelden liegen niet, dus moet het proces verbaal voor een deel gelogen zijn.

Zonder toestemming

Op de tijdens zitting getoond beelden is te zien dat de agenten de man helemaal niet naar zijn naam vragen en meteen zonder toestemming in het dashboardkastje en in de plastic tas zitten te snuffelen en graaien. Ook is niet tegen de verdachte gezegd dat hij het recht heeft om te zwijgen. Bovendien tonen de beelden ook nog eens dat een agent de tas eerst naar zich toetrekt en daarna openmaakt. Terwijl in het proces-verbaal staat dat de tas al open was. Te veel gelogen dus om de zaak rond te krijgen. Misschien voelden ze zelf al aan dat het niet lekker zat.

Geen montage

In september werd door de rechtbank al eens bevolen om de ongemonteerde beelden van de aanhouding te achterhalen om uit te sluiten dat er dingen uit gemonteerd waren. De rechtbank heeft zich daar vervolgens over gebogen en het bleek allemaal te zijn zoals op beeld en niet zoals in het proces verbaal.

Onterecht

Gelukkig oordeelde de rechtbank dat het zo niet werkt. Officieel heet het dan dat er vormfouten zijn gemaakt. Het openen en doorzoeken van het dashboardkastje en het openvouwen en kijken in de plastic tas was niet nodig om achter de identiteit van de man te komen. Bovendien gebeurde het zonder toestemming. Daarnaast was er geen duidelijke reden om de rest van de auto te doorzoeken.
Het onderzoek is volgens de rechtbank daarom in strijd met het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Dit betekent dat alle in de auto aangetroffen stoffen en voorwerpen niet als bewijs gebruikt mogen worden. De rechtbank is het met de officier van justitie eens dat de man daarom vrijgesproken moet worden.

Bekijk hier de bewuste beelden en oordeel zelf:

Foto bij het artikel is een screenshot uit het Youtube filmpje van Politie Vlogger Jan-Willem.