Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Steeds meer auto’s met geheime ruimtes

feb 18, 2021
Verborgen ruimtefoto: politie

Alleen al in de gemeente Rotterdam en omgeving rijden volgens schattingen van justitie enkele honderden auto’s rond met geheime ruimtes. Die ruimtes worden gebruikt om drugs, wapens en geld te verstoppen.

High-tech

Zodra dergelijke voertuigen in beslag genomen worden dan worden ze vernietigd. Maar dat gaat niet voor de rechter daar zijn goedkeuring aan heeft gegeven. En in Rotterdam boog de rechter zich over twaalf geprepareerde auto’s. De spectaculairste van de 12 door criminele experts geprepareerden was een Opel Astra die high-tech was verbouwd.

Ingewikkeld

De procedures om bij de verborgen ruimtes te komen zijn soms relatief eenvoudig, zoals het paneeltje van de autoradio wegschuiven. Maar er zijn ook zeer geavanceerde methoden waarbij de radio op drie moet, de richtingaanwijzer naar links en de stoel naar achter waardoor er een elektrisch bediend stalen luik opengaat.

Astra

De Opel Astra bleek zo’n high tech geval waarbij de verborgen ruimte pas zichtbaar werd als de motor werd gestart én de achterruitverwarming aanstond. Dan was een knop te bedienen naast het stuur en klapte het dashboard naar voren. De Astra werd door de recherche onderzocht in een groot witwas onderzoek.

Verkeerscontroles

Maar geheime ruimtes in auto’s worden ook steeds vaker ontdekt bij verkeerscontroles. “Agenten zijn er steeds scherper op. Dat is ook nodig want dit is een maatschappelijk verschijnsel geworden”, zegt officier van justitie Van Galen tegen regionale omroep Rijnmond.

Complete industrie

Justitie klaagt en zegt dat er inmiddels een soort parallelle industrie is ontstaan bij garages die gespecialiseerd zijn in het maken van verborgen ruimtes. “We gaan ook kijken of we die garagebedrijven bestuurlijk kunnen aanpakken en laten sluiten”, zegt Van Galen.
Dat is natuurlijk weer het eeuwige stomme gezwets van de politie in Nederland. Die zouden het liefst nog sneakers verbieden omdat inbrekers er op weg kunnen rennen.