Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Marine treft 4.000 kilo cocaïne in Caribisch gebied

aug 8, 2022

Stiekem vreet de Nederlandse marine ook al uit de drugsruif die de Ministers van Justitie alsmaar vullen met honderden miljoenen. En dan moet je wel een beetje aan propaganda doen. Dit bericht is daarvan een voorbeeld.

Kustwacht Caribisch gebied

In het Caribisch gebied heeft de kustwacht in de afgelopen drie weken ruim 4000 kilo drugs in beslag genomen. Dat is al meer dan in heel 2021 in beslag genomen werd; toen wist de Kustwacht 3300 kilo drugs te onderscheppen. Het maakt dus geen ruk uit hoeveel ze in beslag nemen. Bij de laatste actie werd door een patrouilleboot een drugstransport onderschept in de buurt van Curaçao, waarbij 1.000 kilo drugs in beslag werd genomen. Ook hield de bemanning vijf Venezolanen aan. Het was de zesde actie in drie weken tijd. Het zijn drukke tijden voor de smokkelaars want de vraag is enorm nu er weer feesten en festivals zijn.

1.620 kilo in één keer

De grootste klapper werd vorige week gemaakt, toen het marineschip Zr.Ms. Groningen een boot onderschepte die ervandoor probeerde te gaan. Bij de daaropvolgende achtervolging werd er door de Kustwacht geschoten en kwam een opvarende van de boot om het leven. De Venezolaanse bemanning wist tijdens de achtervolging meerdere balen drugs overboord te gooien. Uiteindelijk werd 1620 kilo drugs op de boot in beslag genomen. De Kustwacht heeft de opvarenden overgedragen aan de politie van Curaçao.

Lagere drugsvangst

De afgelopen twee jaar nam de Kustwacht in het Caribisch gebied minder drugs in beslag dan in de jaren daarvoor. In 2021 ging het om 3.300 kilo drugs, het jaar daarvoor om 5.850 kilo. Ook werden in de regio vorig jaar minder illegale migranten aangehouden en was het aantal in beslag genomen vuurwapens afgenomen, meldde de Kustwacht in het jaarverslag.

Volgens de Kustwacht waren deze dalende cijfers te wijten aan de coronapandemie, waardoor er minder zeeverkeer was in het Caribisch gebied. In 2019 was dat wel anders toen Corona nog alleen gekend was als een Mexicaans biertje, toen werd ruim 11.000 kilo drugs in beslag genomen en dat was een recordhoeveelheid.

Duizenden kilo’s

Duizenden kilo’s vliegen spreekwoordelijk om de oren van de speurneuzen. En toch verandert er niet, helemaal niets. Behalve dan dat door toedoen van de strafbaarheid de criminaliteit stijgt en de speurneuzen dus weer meer geld nodig hebben in de strijd die ze nooit zullen winnen.