Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Medicinale wiet goedkoper

dec 12, 2017
Cannabis toppenWiet (geen hennep!)

Het klinkt natuurlijk goed als de media weten te melden dat de prijs van medicinale wiet naar beneden gaat, maar eigenlijk is dat geen goed nieuws. Een daling van de medicinale wiet betekent eigenlijk alleen maar dat de legalisering verder weg is. En alleen legalisering neemt het door de overheid geschapen en onderhouden probleem weg, niets anders.

Medicinale wiet is vanaf 2018 een stukje goedkoper. De prijs van cannabis voor ernstig zieke patiënten gaat omlaag van 6,20 euro per gram naar 5,80 euro per gram. Dit heeft minister Bruins van Medische Zorg besloten na een advies van Zorginstituut Nederland over medicinale cannabis, zo meldt de Telegraaf. Zorginstituut Nederland adviseerde de minister onlangs nog om medicinale cannabis niet op te nemen in het basispakket, maar de huidige beschikbaarheid via het Bureau Medicinale Cannabis, waarin de patiënt zelf voor zijn cannabis betaalt, niet te wijzigen.

Wiet voor patiënten met onder meer reuma, multiple sclerose of kanker is niet goedkoop. Patiënten zijn er op jaarbasis zo’n 2.000 euro aan kwijt. De prijs hiervoor gaat daarom op aandringen van de Tweede Kamer per 1 januari 2018 omlaag. Een veel beter beleid zou natuurlijk zijn als patiënten zelf voor hun medicijn mogen zorgen want dan is de wiet beschikbaar voor veel meer mensen omdat lang niet iedereen die ziek is 2.000 euro per jaar kan missen. Zeker omdat patiënten vaak afhankelijk zijn van een uitkering. Maar daar hebben ze in Den Haag geen boodschap aan.