Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Meer dan 8.000 kilo cocaïne in haven Rotterdam

aug 11, 2023
Containers in de haven

Hét ultieme bewijs dat er mega veel cocaïne het land binnenkomt werd deze week geleverd. Op 13 juli 2023 heeft de douane namelijk een mijlpaal bereikt door de grootste drugsontdekking ooit te realiseren in de Rotterdamse haven.

Ongekende hoeveelheid

De omvang van de in beslag genomen verdovende middelen is ongekend, met een geschatte straatwaarde van maar liefst 600 miljoen euro. Deze indrukwekkende vondst vond zijn oorsprong in een container afkomstig uit Ecuador, die via Panama de haven van Rotterdam had bereikt.

Tussen de bananen

De sluwe verdovende middelen waren sluw verborgen in een container die officieel was gevuld met bananen. Met een combinatie van drugshonden en een doeltreffende containerscan wisten de alerte douanebeambten de verpakte cocaïnepakketten op te sporen die ingenieus verborgen zaten in de pallets. In totaal werden niet minder dan 8064 kilopakketten cocaïne aan het licht gebracht, allemaal onopvallend ingebed in twaalf pallets vol met bananen. Deze baanbrekende vangst werd een tijdje stilgehouden om lopend onderzoek niet te verstoren. (lees: in de hoop dat de uithalers ook nog gepakt konden worden en er mensen zenuwachtig werden waar hun handel bleef)

Er werken weer veel mensen aan

De zaak wordt nauwgezet onderzocht door het HARC-team, een krachtige alliantie bestaande uit de FIOD, de Douane, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie. Met hun gezamenlijke inzet wordt de zaak vanuit alle hoeken belicht om een grondige analyse te garanderen.

Lachwekkende zin

In het persbericht lezen we: “De in beslag genomen drugs zijn ondertussen vernietigd, en daarmee is opnieuw een slag toegebracht aan de illegale drugshandel.”.
Daar moeten wij keihard om lachen. Want wordt er de komende maanden minder drugs gebruikt? Daalt de criminaliteit? Gaat de kwaliteit achteruit? Welnee, al pakt de overheid een miljoen kilo. Het enige dat de criminelen crimineel houdt is het feit dat cocaïne illegaal is verklaard. Het is gewoon een baantjesmachine, die opsporing.