Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Poolse criminelen helper opgepakt

aug 11, 2023
Domein kwijt

Deze week heeft het Poolse Centrale Bureau voor Cybercriminaliteit (Centralne Biuro Zwalczania Cyberprzestępczości) onder toezicht van het Regionaal Openbaar Ministerie in Katowice (Prokuratura Regionalna w Katowicach) actie ondernomen tegen LolekHosted.net, een kogelvrije hostingdienst die door criminelen wordt gebruikt om wereldwijd cyberaanvallen uit te voeren.

Alle servers in beslag genomen

Vijf van de beheerders zijn gearresteerd en al hun servers zijn in beslag genomen, waardoor LolekHosted.net niet langer beschikbaar is. Dit recente succes in de strijd tegen cybercriminaliteit volgt op een complex onderzoek met de steun van Europol en het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI).

Oogje dicht

Verhuur van criminele schuilplaatsen Bulletfree hosting is een dienst waarbij online infrastructuur wordt aangeboden en operators doorgaans een oogje dichtknijpen voor het gebruik van hun gehuurde domeinen door klanten. Echter, bereid zijn om de overtredingen van klanten te negeren betekent niet dat wetshandhavingsinstanties dezelfde houding zullen aannemen.

Malware en DDos

Het complexe onderzoek naar LolekHosted.net onthulde hoe de dienst de verspreiding van informatie-stelende malware vergemakkelijkte, evenals de lancering van DDoS (distributed denial of service) aanvallen, fictieve online winkels, Botnet-serverbeheer en wereldwijde verspreiding van spamberichten.

De verdachten vermarktten privacy als een belangrijke functie van deze dienst, met slogans als “Je kunt hier alles hosten!” en “no-log beleid”. Betalingen moesten worden gedaan in cryptocurrencies.

Europese coördinatie Het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol bood analytische ondersteuning door beschikbare gegevens te koppelen aan verschillende criminele zaken binnen en buiten de EU en ondersteunde het onderzoek door operationele analyse, cryptotracering en forensische analyse.

J-CAT

Het Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), gehuisvest op het hoofdkantoor van Europol, faciliteerde de uitwisseling van informatie. Dit operationele team bestaat uit cybercrime liaison-officers uit verschillende landen die werken aan spraakmakende cybercrime-onderzoeken.

Afbeelding: Europol