Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Miljoen euro cash aangetroffen bij drugsonderzoek

dec 13, 2023
Miljoen euro cash bij drugsonderzoek

Op dinsdag 12 december hebben de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid en de FIOD in een grootschalig internationaal drugsonderzoek meerdere huiszoekingen uitgevoerd en verdachten aangehouden. De acties omvatten vijf locaties in Nederland – Westervoort, Zaltbommel, IJmuiden, Den Haag en Amsterdam – waarbij een 49-jarige man uit Den Haag en een 39-jarige man uit Westervoort werden gearresteerd. Daarnaast vonden er huiszoekingen en aanhoudingen plaats in Barcelona, Spanje, en in Cali, Colombia. Deze invallen werden geleid door de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Er werden miljoenen euros verdiend

Het onderzoek, gestart door de Dienst Landelijke Recherche en de FIOD onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, kwam voort uit berichten uit 2020 en 2021 onderschept via de versleutelde berichtendienst Sky ECC. Deze onthulden dat de verdachten betrokken waren bij de import van grote hoeveelheden verdovende middelen en hiermee miljoenen euro’s verdienden. De samenwerking met de Spaanse Policía Nacional (eenheid UDYCO) en de Colombiaanse anti-narcoticabrigade DIRAN resulteerde in verdere aanhoudingen en huiszoekingen. Tijdens de huiszoekingen werden gegevensdragers, contante geldbedragen van meer dan een miljoen euro, verdovende middelen en horloges in beslag genomen.

Sky ECC

De verdenkingen zijn voornamelijk gebaseerd op informatie van Sky ECC, een versleutelde berichtendienst die vaak door criminelen wordt gebruikt. De politie heeft succes geboekt in het ontmantelen van dergelijke diensten en heeft daardoor miljoenen chatberichten kunnen traceren, wat heeft geleid tot de aanhouding van vele verdachten en lange celstraffen.