Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nederlanders zijn eindbazen in de cocaïne handel

sep 14, 2021
Cover cocaine insights

In het afgelopen jaar 2020 werd alleen al in de havens van Rotterdam en Antwerpen ruim 100.005 kilo coke onderschept. Dat is even snel gerekend een verviervoudiging in vier jaar tijd. Deze gigantische berg met wit feestpoeder vertegenwoordigt een straatwaarde van een dikke tien miljard euro. In cijfers is dat 10.000.000.000.

Antwerpen en Rotterdam

Ook de cocaïne die in België wordt onderschept, is vooral voor Nederland bestemd en wordt hoofdzakelijk door Nederlandse criminele groeperingen naar binnen getrokken. De boefjes verdelen dus hun transporten over de twee grootste wereldhavens van Europa. En vvan enige verbetering is geen enkele sprake, dus justitie heeft weer alle reden om mensen aan te nemen, meer geld te vragen en om harder optreden te kunnen vragen.

Cocaine Florida
Cocaine

2021 gaat records verbreken

De cijfers van wat er in de havens in beslag genomen wordt zijn voor dit jaar nog spannender dan ze al waren voor het jaar daarvoor. De verwachting is dat het record van vorig jaar met gemak wordt verbroken. We dienen natuurlijk wel in de gaten te houden dat er vorig jaar mogelijk wat stagnatie was in de transporten door de strenge lockdowns, maar evengoed werd er alleen al in juli een dikke 11.000 kilo cocaïne ontdekt. Dan wordt je duizelig als je weet wat er wel door de douane komt.

Onderzoek

Onderzoekers trekken de conclusie dat corruptie in de havens een toenemend probleem is en hard moet worden aangepakt, maar wie weet met welke enorme sommen geld mensen worden omgekocht die weet dat corruptie moeilijk te bestrijden is. De smokkel zal dus alleen maar toenemen de komende tijd. Ook wordt er steeds meer ingezet op technische kennis van software en computers door de criminelen.

Aantallen

De onderscheppingen van grote partijen coke met aantallen die makkelijk boven de 2.500 kilo uitkomen hebben overigens geen enkele invloed op de prijs. In Nederland kost een gram coke op straat al jaren 50 euro. De puurheid is volgens Europol met zeker 25 tot 30 procent toegenomen. Er wordt dus minder versneden en de gebruiker krijgt beter spul voor zijn geld. Hoezo is de oorlog een kansloze.

Speed versus coke
Coke, geen speed

22 ton

De grootste vangst dit jaar vond plaats in februari. Na een onderzoek van de landelijke recherche werden in Hamburg en Antwerpen partijen van in totaal 22.000 kilo coke onderschept. Dat is een hoeveelheid die net in twee grote vrachtwagens past. Onversneden.

Rapport

De genoemde cijfertjes komen uit het rapport ‘cocaine insights‘ van Europol. Europol doet precies wat andere politiediensten en opsporingsdienst ook doen en dat is de burgers bang maken en bedelen om nog meer geld in de strijd tegen het witte pretppoeder en andere drugs.

Mondiaal niveau

De cocaïnemarkt vormt een duidelijke bedreiging op mondiaal niveau. Goed gedefinieerde productielocaties in Zuid-Amerika en grote consumentenmarkten in Noord- en Zuid-Amerika en Europa leiden tot handelsroutes van een welomschreven oorsprong naar specifieke, zelfs verre bestemmingen. Hoewel sommige delen van de wereld een cruciale rol spelen als doorvoerregio’s (Rotterdam, Antwerpen), blijven de routes, modaliteiten en netwerken van criminele actoren evolueren, diversifiëren en efficiënter worden. De steeds meer geglobaliseerde, onderling verbonden, gedigitaliseerde en technologisch geavanceerde aard van de samenleving, evenals een groeiende welvarende demografie in sommige regio’s waar het cocaïnegebruik traditioneel laag is, kunnen de dynamiek en uitbreiding van de markt mogelijk katalyseren en versnellen. 

De serie Cocaïne Insights, ontwikkeld door UNODC in het kader van het CRIMJUST-programma en in samenwerking met partners en belanghebbenden op nationaal, regionaal en internationaal niveau, toont de nieuwste informatie en trends over kwesties met betrekking tot cocaïnemarkten in een toegankelijke en informatieve vorm.