Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Wiet drogen doe je zo

sep 13, 2021

Maandenlang heb je ze vertroeteld, verzorgd, klassieke muziek voor ze gedraaid, beestjes verjaagd, blaadjes gekust, toppen droog geblazen, voeding aangemaakt, gele blaadjes verwijderd en uiteindelijk het je ze met een traan en een lach omgehakt en geknipt. Tijd om te drogen, maar hoe doe je dat, dat drogen?

Goed drogen is essentieel

Als je op een goede manier droogt, dan hou je niet alleen het juiste volume, maar er gaan dan ook geen werkzame stoffen verloren. En precies om die werkzame stoffen is het ons allemaal te doen nietwaar. Daarnaast komt op een juiste manier drogen niet alleen de hoeveelheid werkzame stoffen ten goed, maar ook nog eens de smaak.

Veel kwekers zijn te ongeduldige en oogsten te snel, om vervolgens ook nog eens snel te willen drogen. Geduld, mensen, geduld.

Manieren om wiet te drogen

Er zijn een aantal verschillende manieren om je vers geknipte wiet te drogen. Iedere wietkweker heeft zo zijn eigen specifieke voorkeur, maar bij alle verschillende methoden blijven dezelfde aandachtspunten belangrijk. Om succesvol wiet te drogen is het allereerst belangrijk om eerst de manier te kiezen waarop je je wiet gaat drogen. Dit kan afhankelijk zijn van de hoeveelheid ruimte die je hebt om te drogen of het aantal wietplanten dat je moet laten drogen.

Ventilatie

Duidelijk is dat hoe langzamer je wiet droogt, des te beter de uiteindelijke smaak. Drogen blijft nu eenmaal een klus waarbij je geduld op de proef wordt gesteld. Voorkom dus teveel ventilatie, beperken tot een beetje frisse lucht op een dag is prima. 24/7 ventilatie is, zeker tijdens het drogen, overbodig en zal meer schade aanrichten dan dat je er iets aan hebt. Kweek je je wietplanten in een kweektent? Dan volstaat het om de afzuiger op de laagste stand te laten draaien en je wiet te drogen in een geheel donkere kweekruimte. Door blootstelling aan licht zullen cannabinoïden (werkzame stoffen) namelijk afbreken. Natuurlijk mag je best zo af en toe even kijken met een lampje aan, maar niet te lang.

Wietlucht

Als je wiet vers is geknipt dan komt er een gigantisch sterke lucht vanaf. En die enorme wietlucht dringt overal in door. Vooral de eerste dagen na het knippen is het drogen van wiet een opvallend klusje. Reden dus om de eerste dagen te drogen op een plek waar niemand er last van heeft, of als je in je kweekruimte droogt dan zorg je ervoor dat deze zo min mogelijk open gaat en je gebruik maakt van een goede gelijkmatige afzuiging waarbij de afgezogen lucht door een koolstoffilter gaat zodat niemand last heeft van deze penetrante lucht.

Hangend drogen

De meest bekend en ook traditionele, alsmede natuurlijke manier van wiet laten drogen is door je wietplanten na het oogsten ondersteboven op te hangen. Niet de hele plant, maar de individuele takken van de plant. Door de wietplanten hierbij zo intact mogelijk te laten geef je ze optimaal de gelegenheid om chlorofyl af te breken. Dit is nodig om een lekkere smaak tijdens het roken over te houden. Je knipt de wietplant onderaan de stam af en vervolgens knip je de grote zijtakken stuk voor stuk los van de hoofdstam.

Grote bladeren

Na het afknippen onderaan de stam is het belangrijk om de grotere bladeren bij de toppen en fan-leaves te verwijderen. Hierna kun je de plant ondersteboven, aan bijvoorbeeld een waslijn of een stuk touw, ophangen. Door de wietplant in haar geheel te drogen zal ze geleidelijk drogen en blijft de smaak van je wiet behouden. Wel is het belangrijk om op te letten dat de toppen mooi gespreid hangen en dat de wiettoppen elkaar niet raken. Dit om schimmelvorming en vochtophoping te voorkomen. Ook ontstaan er op die manier geen vervelende bacteriën die zaken zoals toprot kunnen veroorzaken.

Laat de wiettoppen die je hebt opgehangen elkaar niet raken. Dat voorkomt veel ellende zoals toprot.

Liggend drogen

Als je een stuk of vijf wietplanten hebt geoogst en je kweekruimte alweer is gevuld met nieuwe dames, dan kan je er voor kiezen om liggend te drogen. Liggend drogen kan namelijk prima op nog geen vierkante meter. Er zijn verschillende droogrekken en netten verkrijgbaar, waar je je wiet liggend op kan laten drogen. Deze bestaan vaak uit meerdere verdiepingen waardoor je makkelijk vijf wietplanten in één droogrek of net droogt. Soms worden deze droognetten verkocht om wasgoed op te drogen.

Toppen knippen

Het makkelijkste is om je toppen van je wietplant af te knippen, enkele centimeters onder de top met nog een klein stukje tak eraan. Vervolgens knip je ook nu weer de grootste bladeren weg en leg je je wiettoppen los van elkaar neer op je droogrek of droognet. Hierdoor kan er overal lucht tussen de toppen door en kunnen ze gelijkmatig drogen. Belangrijk aan deze methode is om je toppen na een aantal dagen eens om te draaien, zodat ze perfect en geleidelijk drogen. Vocht zakt immers naar onderen en je wilt dat al het vocht verdampt uit je wiettoppen want pas dan zijn ze geschikt om te roken.

Wanneer kun je je wiet consumeren?

Het is van tevoren moeilijk te zeggen hoe lang het gaat duren voor je wiettoppen droog zijn. Dat hangt namelijk af van veel omstandigheden. Luchtvochtigheid, temperatuur en volume van de toppen Kleine, fluffy topjes kunnen vaak binnen een dag of vijf al redelijk droog zijn, terwijl een compacte, dikke top er eerder tien dagen over doet om goed te drogen. En als je luchtvochtigheid wat hoger is in je droogruimte dan kan je er al snel nog een paar dagen bij optellen.

Curen

Een luchtvochtigheid van je toppen van 60-70% volstaat om te beginnen met curen. Na ongeveer zeven dagen drogen is het moment daar om te testen of je wiet al droog genoeg is. Waarschijnlijk voelt het aan de buitenkant al wat droog aan, maar de schijn bedriegt soms. Er zijn twee dingen die je kunt doen om te bepalen of je wiet droog genoeg is om te curen:

1- Knakken

Door takjes om te buigen weet je of ze droog genoeg zijn. Hoor je duidelijk een krak tijdens het buigen? Dan is je wiet droog genoeg. Hoor je geen krak of kost het moeite om na het doorbuigen de tak te breken? Laat je wiet dan nog even hangen of liggen. Geduld.

2- Roken/Verdampen

Wanneer de knaktest geslaagd is, is de rooktest een mooie volgende stap. Door een pure joint van je nieuwe oogst te draaien kun je bepalen of je toppen binnenin ook droog genoeg zijn om te curen. Goed gedroogde wiet zal namelijk geleidelijk branden en nog te vochtige wiet zul je om de haverklap opnieuw moeten aansteken. Heb je dus een lekkere joint die je niet steeds hoeft aan te steken? Dan is je wiet goed gedroogd! Als je liever niet rookt, dan is verdampen natuurlijk een goed alternatief.

Na het drogen

Als je wiet droog genoeg is en lekker na heeft liggen rijpen is het tijd om te roken, toch? Ja, maar het loont zeker de moeite om je te verdiepen in het curen van wiet. Dit heeft een positieve invloed op de smaak en kwaliteit van de wiet. Door te curen zorg je voor een optimale vochtbalans en luchtvochtigheid van de toppen. Ook zorg je ervoor dat op een geleidelijk tempo overbodig vocht steeds meer verdampt uit de toppen, zonder dat je wiettoppen zullen uitdrogen. Wiet dat op een dergelijke manier is behandeld en vertroeteld is, mits op een juiste manier bewaard, nog jarenlang te gebruiken.

Wiet bewaren

Goed gedroogde en gecurede wiet blijft doorgaans wel een tijdje goed. Mits je het tenminste op de juiste manier bewaart, want blootgesteld aan licht en lucht, verliest ook de beste wiet na verloop van tijd zijn geur, smaak en kracht. Ook THC is namelijk aan oxidatie onderhevig en wordt uiteindelijk afgebroken tot CBN waardoor het in kracht en medicinale werking afneemt.

Verkleuring

Als wiet droogt wordt het geel tot bruin van kleur. Het beste is de wiet koel en in het donker te bewaren. Liefst gewikkeld in cellofaan, in een potje met een schroefdeksel, in de koelkast.

Glazen potten

Om wiet lang goed te houden, hoef je gelukkig geen grote investering te doen. Luchtdichte glazen potten zijn een uitstekende bewaarplaats voor je oogst. Ze zijn overal goedkoop op de kop te tikken en houden de geur van je wiet uitstekend binnen, zonder dat je toppen beschadigd kunnen raken. Zet de potten wel in een donkere kast en niet op de vensterbank.

Wiet in een glazen pot bewaren kan prima, maar zet deze nooit in de vensterbank

Glazen potten zijn echter niet de enige manier om wiet te bewaren. Wietliefhebbers hebben over de jaren van alles uitgeprobeerd. Sommige methodes werken wel en anderen niet, en ze hebben in ieder geval allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen glazen potten

  • Het cure-proces gaat in de pot door
  • Glazen potten zijn goedkoop
  • Glazen potten zijn luchtdicht en geurloos
  • Glas geeft geen bijsmaak
  • Trichomen blijven waar ze horen, op de toppen
  • In glazen potten kun je wiet één tot twee jaar bewaren

Koelkast

Het klinkt logisch, maar toch is de koelkast een slechte bewaarplaats voor je wiet. Stop het er nooit in want in de koelkast is het vochtig en schommelt de temperatuur. Etenswaren die over de datum zijn, kunnen schimmels overbrengen op je wiet en dat wil je niet! Hou de koelkast op een veilige afstand als je wiet lang goed wil houden.

  • In de koelkast is het vochtig
  • Temperatuurschommelingen veroorzaken schimmelproblemen
  • Etenswaren zouden niet naast wiet moeten liggen

Plastic zakken

Plastic grip- of sluitzwkken zijn handig om wiet in te vervoeren, maar houden het niet lang goed. In coffeeshops en bij handelaren is er vaak een grote doorloopsnelheid, waardoor plastic gripzakken geen problemen opleveren, maar voor de langere bewaarperioden zijn plastic zakken niet geschikt.

Plastic zakken zijn goed om een paar weken je wiet te bewaren, maar niet langer.

Geur en vocht

Het plastic kan de smaak van je wiet negatief beïnvloeden en topjes raken gemakkelijk beschadigd. Trichomen plakken aan het plastic omdat ze nu eenmaal plakkerig zijn en het plastic makkelijk statisch geladen raakt. In een plastic zak raakt je wiet snel zijn geur, potentie en vocht kwijt, waardoor je binnen de kortste keren droge bruine wiet overhoudt waar je niet erg stoned of high van wordt en voor de handel is het vrijwel niets meer waard.

  • Gebruik plastic zakken alleen voor een korte bewaartijd
  • Plastic beïnvloedt de smaak negatief
  • Wiet droogt uit en wordt bruin
  • Trichomen breken af en plakken aan het plastic