Nieuwe pijnstiller op het spoor uit cannabis

LEIDEN – Alweer prachtig nieuws over cannabis, want het Leids Instituut voor Chemie (LIC) is een nieuwe synthetische stof op het spoor die in staat is om ontstekingen in het lichaam te remmen.

De ontstekingsremmer is gebaseerd op een stof die van nature voorkomt in de cannabis plant. Veel mensen hebben al baat bij medicinale cannabis die pijn- en ontstekingsremmend werkt, maar het neveneffect is dat zij er ook high van worden – wat een normaal dagelijks leven in de weg staat.

 

Farmaceutische bedrijven zijn daarom al geruime tijd op zoek naar een synthetische cannabis mét pijnstillende effecten, maar zonder het zogenaamde ‘high’ effect van de THC. Onderzoekster Marjolein Soethoudt van het LIC heeft nu achttien zogeheten ’referentiestoffen’ met elkaar vergeleken, die veel in de farmaceutische industrie worden gebruikt. Drie daarvan hadden minder bijwerkingen dan de andere en muizen werden er niet high van, zo meldt het Leids Dagblad.

Het geheim van de goede referentiestoffen is dat ze vooral aangrijpen op de receptor CB2, die vooral in het immuunsysteem te vinden is en die ontstekingen remt. Ze grijpen minder aan op de receptor CB1, die high maakt en die vooral in de hersenen te vinden is.

Als er een doorbraak komt dan betekent dat goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de pijnstiller een welkom geschenk zal zijn voor veel patiënten die niet stoned willen worden. Het slechte nieuws is dat de farmaceutische industrie meer grip krijgt op de cannabis plant en de werking van de in de plant aanwezige stoffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.