Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Nieuwe smokkelroute in gebruik voor cocaïne

jan 4, 2022

Afrika, Niger. In het noorden van het land, vlakbij de stad Agadez, heeft de politie meer dan 200 kilogram cocaïne onderschept, een recordvangst voor deze regio. Het Westelijk deel van Afrika neemt een steeds grotere rol in beslag daar waar het gaat om de smokkel van het witte pretpoeder naar Europa.

Steeds meer

In de afgelopen jaren zien de opsporingsdiensten een toenemende groei van smokkelaars die worden betrapt op het Afrikaanse continent. En behalve dat er steeds meer gepakt worden, blijkt ook dat de hoeveelheden gestaag groeien. De Verenigde Naties schatten dat elk jaar ongeveer 50 ton cocaïne via West-Afrika naar Europa wordt gesmokkeld, allemaal richting havens zoals Rotterdam en Antwerpen. De hoeveelheid cocaïne die in Afrika werd onderschept is tussen 2015 en 2019 zelfs vertienvoudigd.

Tussenstop vanuit Zuid Amerika

Interpol meldt dat de vraag naar drugs in Europa alsmaar stijgt en de drugssmokkel van Latijns-Amerika naar de Verenigde Staten is alsmaar moeilijker geworden. Er zijn ook veel meer controles van schepen die rechtstreeks van Zuid-Amerika naar Europa varen. West-Afrika is voor de Latijns-Amerikaanse drugskartels dus een noodzakelijke tussenstop geworden.

Vangsten

Uit vangsten van de voorbije maanden en jaren blijkt dat de drugs binnenkomen via de Golf van Guinee.  Daarna volgen ze verder de weg van de minste weerstand: daar waar de staat corrupt en zwak is of quasi afwezig. In Mali bijvoorbeeld werden in de eerste helft van 2021 20 ton aan verdovende middelen onderschept, tegenover 15 ton in 2020. Een stijging dus sinds de militaire staatsgreep in de zomer van 2020. Ook Niger is een doorvoerland.

Zowel terreurgroepen in de Sahel als hooggeplaatste ambtenaren en politici zouden zich met de drugshandel verrijken. De cocaïne die in Niger werd onderschept, bevond zich in de vrachtwagen van de burgemeester van Agadez.

Nieuwe route 

Via Noord-Afrika worden de drugs uiteindelijk naar Europa verscheept.  Een route waarop de intensieve controles zoals die gedaan worden op transporten vanuit Zuid Amerika naar de Europa, nog niet plaatsvinden. Door de lagere controle intensiteit lukt het smokkelaars via deze nieuwe route grote hoeveelheden naar Europa te krijgen.

Bron: VRT