Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Onderzoek WODC blijkt verziekt door politiek

dec 7, 2017

Topambtenaren (VVD) bemoeiden zich herhaaldelijk met onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), dat de gevolgen van het legaliseren van wietteelt onderzocht. Als de uitkomsten hen niet goed uitkwamen, werd er zoveel druk uitgeoefend op wetenschappers dat zij de onderzoeksresultaten aanpasten en soms zelfs compleet omdraaiden.

Dat staat in een brief van een medewerker van het WODC, die op de website van Nieuwsuur staat. Het WODC doet in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onder meer onderzoek naar het drugsbeleid van de regering. Rapporten van het onafhankelijke WODC hebben enorme waarde in de Tweede Kamer. Volgens het protocol van het instituut is inmenging van de ambtenaren verboden. De nieuwe Minister van Justite Grapperhaus zelf gaf in Nieuwsuur toe dat ‘dit niet zo had mogen gebeuren’. Volgens Grapperhaus is het protocol inmiddels aangescherpt. Hij gaat extern laten onderzoeken of de regels inmiddels goed worden nageleefd. Grapperhaus wil er onder zijn verantwoordelijkheid voor zorgen dat het niet meer gebeurt. Opmerkelijk is wel dat de Minister onderzoek wil doen nadat de protocollen zijn aangescherpt en niet ten tijde van de overtredingen. Hij lijkt zich daarmee nu al in te dekken.

Voor alle duidelijkheid: de periode waarover nu de ophef is ontstaan is de periode waarin we op justitie de namen Teeven (VVD) en Opstelten (VVD) aan het roer hadden.