Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Onderzoeksrapport toepassing Wet Damocles

okt 18, 2021
dossier

Terwijl we in Nederland gebruikelijk door een rechter gestraft worden, is het bij het aantreffen van drugs in een pand steeds weer de burgemeester die deze draconische regel toepast. Een regel die toegepast moet worden om ervoor te zorgen dat de omgeving geen overlast meer ervaart, zoals wanneer er in een theehuis drugs wordt gedeald, of als iemand vanuit zijn woonkamer liters GHB verkoopt. Maar niet als er op een tienerkamer 8 xtc pilletjes zijn aangetroffen, of als een doodzieke patiënt 6 wietplanten in zijn schuur heeft staan. Tijd voor een onderzoek, waarbij vooral D66 met keiharde taal spreekt over de conclusie van het onderzoek.

Conclusie D66

D66 concludeert: “Burgemeesters grijpen te snel naar de zware sanctie van de sluiting van woningen. Vooral kwetsbare personen worden geraakt, terwijl de grote criminelen blijven lopen. Of zoals één van de onderzoekers, Michelle Bruijns, het treffend formuleerde: het zijn de stakkers en niet de rakkers die
geraakt worden. Deze leden vinden dat onacceptabel. Dit ondermijnt bovendien het draagvlak voor
het bestaan van deze bevoegdheden.” Om te vervolgen: “Uit onderzoek van Vrij Nederland blijkt dat drugscriminelen na sluiting van een pand hun werkzaamheden gemakkelijk kunnen verplaatsen naar andere panden. Zij worden niet gemonitord en gevolgd wegens gebrek aan capaciteit bij de politie en recherche”.

Wat hebben de vele sluitingen van woningen nu precies bijgedragen in de strijd tegen drugscriminaliteit? Worden met woningsluitingen nou de grote criminelen gepakt of juist de kwetsbare mensen waar door de grote criminelen misbruik van gemaakt wordt? Wat gaat de minister doen om deze groep kwetsbare mensen minder kwetsbaar te maken voor de invloed van criminelen?

SP fractie

PVDA heeft geen mening

De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het eindrapport over
het onderzoek naar de toepassing van artikel 13b Opiumwet. Deze leden hebben op dit moment
geen aanvullende vragen.

SGP droomt verder

De fractie van de SGP droomt verder en denkt dat meer geld helpt. De leden van de SGP-fractie gaan ervan uit dat
met het uittrekken van miljoenen ter bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en ondermijning de minister onverminderd zal blijven inzetten op de strijd tegen de vernietigende werking van drugs en derhalve de toepassing van artikel 13b Opiumwet streng zal handhaven.

Zelf lezen

Als je zelf het rapport wilt lezen over alweer een hoofdstuk uit de zinloze oorlog tegen drugs dan kan dat HIER.