Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ontdek de gezondheidsvoordelen van Alsem

jul 24, 2023
Alsem

Ontdek de gezondheidsvoordelen van Alsem (Artemisia absinthium), een krachtig kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Leer meer over wetenschappelijke onderzoeken en betrouwbare bronnen die de voordelen van Alsem ondersteunen.

Wat is Alsem?

Alsem, wetenschappelijk bekend als Artemisia absinthium, is een kruidachtige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het heeft zilvergrijze bladeren en kleine gele bloemen en komt oorspronkelijk uit Eurazië en Noord-Afrika. Tegenwoordig wordt Alsem ook in andere delen van de wereld geteeld.

Alsem wordt geoogst door de bovengrondse delen van de plant, zoals bladeren, stelen en bloemen te verzamelen, meestal tijdens de bloeiperiode. Deze delen worden gedroogd en verwerkt tot verschillende vormen, zoals gedroogd kruid, poeder, tinctuur, essentiële olie, capsules en tabletten.

De gezondheidsvoordelen van Alsem (Artemisia absinthium)

  1. Spijsverteringsondersteuning: Alsem wordt traditioneel gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en maagklachten te verlichten, dankzij de bittere verbindingen die de aanmaak van spijsverteringssappen stimuleren en de eetlust verbeteren.
  2. Leverondersteuning: Alsem kan helpen bij het ondersteunen van de leverfunctie door de bevordering van galproductie en het ondersteunen van de verwerking van vetten en toxines.
  3. Parasietbestrijding: Alsem bevat verbindingen die effectief kunnen zijn bij het bestrijden van parasieten zoals wormen en Giardia.
  4. Ontstekingsremmende eigenschappen: Alsem bevat antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Wetenschappelijk onderzoek naar Alsem (Artemisia absinthium)

  • Een studie uit 2010 toonde aan dat een combinatie van Alsem, pepermunt en engelwortel effectief was bij het verminderen van maagklachten bij deelnemers met functionele dyspepsie.
  • Een dierstudie uit 2018 suggereerde dat Alsem-extract bescherming kan bieden tegen leverbeschadiging veroorzaakt door paracetamol.
  • Een studie uit 2014 toonde aan dat een kruidenmengsel met Alsem effectief was bij het behandelen van Giardia-infecties bij kinderen.

Hoe Alsem (Artemisia absinthium) te gebruiken

Alsem kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals thee, tinctuur of in capsulevorm. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en altijd te beginnen met een kleine hoeveelheid om te zien hoe je lichaam reageert. Raadpleeg altijd een arts voordat je een nieuw supplement of kruidenproduct toevoegt aan je gezondheidsroutine, vooral als je medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van Alsem (Artemisia absinthium)

Hoewel Alsem over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij correct gebruik, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen bij het gebruik van dit kruid:

  • Niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven vanwege mogelijke uteruscontracties en schadelijke stoffen in de moedermelk.
  • Mensen met allergieën voor planten uit de composietenfamilie kunnen mogelijk ook een allergische reactie krijgen op Alsem.
  • Langdurig of overmatig gebruik van Alsem kan nadelige effecten hebben, zoals slapeloosheid, duizeligheid en hallucinaties. Volg altijd de aanbevolen doseringen en gebruik het kruid alleen voor korte periodes.

Alsem (Artemisia absinthium) is een krachtig kruid met een lange geschiedenis van traditioneel gebruik in de geneeskunde. Het biedt veelbelovende gezondheidsvoordelen, maar het is essentieel om voorzichtig te zijn en professioneel advies in te winnen voordat je het kruid gebruikt.

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20673058/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29941869/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24779581/