Ook designerdrugs straks verboden

Designerdrugs producenten kropen door een maas in de wet en leverden hun spul omdat hun producten niet op de opiumlijst voorkwamen. Research chemicals worden straks ook verboden, want het kabinet komt maandag met een wetsvoorstel.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel voorziet erin dat de grondstoffen van de designerdrugs op voorhand al verboden worden, waardoor nieuwe creaties bij voorbaat onder de Opiumwet vallen.

Met dit verbod verwachten Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) drugscriminelen een gevoelige slag toe te brengen. „Achter designerdrugs zit een keiharde wereld waarin mensen worden geïntimideerd en bedreigd. Deze wetswijziging helpt in de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit”, aldus Grapperhaus. Wij denken eigenlijk dat deze harde wereld gewoon een flinke groep enthousiaste mensen is die experimenteren met verschillende stoffen en samenstellingen van die stoffen. Van grote handel en dus een keiharde wereld lijkt geen enkele sprake. Er worden ook nooit designer drugslabs opgerold immers, of missen wij wat?

Opsporingsdiensten

Grapperhaus denkt dat de opsporingsdiensten het met de nieuwe wet in de hand makkelijker krijgen. „We kunnen internationaal ook meer gezamenlijk optrekken en beter voldoen aan rechtshulpverzoeken uit andere landen, waar deze stoffen al verboden zijn.” In Duitsland en België is dergelijke wetgeving bijvoorbeeld al van kracht.

Het kabinet wil afrekenen met zulke gevaarlijke drugs, door drie zogenoemde ’stofgroepen’ die veel worden gebruikt op te nemen in de Opiumwet. Nieuwe creaties zijn dan ongeacht de samenstelling bij voorbaat niet toegestaan, omdat de basisstoffen daarvan verboden zijn. Bovendien kunnen er nieuwe stoffen aan de verboden lijst worden toegevoegd als dat nodig is. Want verbieden helpt, dat denken ze in Den Haag. Kijk maar naar XTC of Cannabis; die zijn ook verboden.
Het wachten is op het moment waarop ook herbal drugs verboden zal gaan worden. Waarschijnlijk lach je daar nu om, maar die tijd gaat komen…

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *