Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ook in Utrecht meer banen bij de politie gerealiseerd

sep 17, 2021
KanaaleilandBron: © 2008, Centraal Bureau voor de Statistiek / Topografische Dienst Kadaster

Utrecht en de hele regio er omheen vormen voor criminele organisaties de perfect plek om jongeren te rekruteren voor hun illegale activiteiten. Dat concludeert de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Tijd voor keihard optreden en een plan. Gaat wat kosten natuurlijk, maar het helpt dan ook helemaal niets.

Bestuurders en de realiteit

Wat is dat toch met die bestuurders die zich laten rondrijden in een dienstauto, in een prachtige rustige wijk wonen, kinderen hebben die naar de universiteit gaan en in Zuid Frankrijk op zeilvakantie gaan. Die denken echt als ze drie keer naar opsporing verzocht kijken en vijf keer met hun collega’s vergaderd hebben dat ze de drugs er wel onder krijgen.

Bestuurders bezigen zich graag met de termen ‘er moet meer geld bij’ en ‘we gaan het nu echt keihard aanpakken’

Er is weer eens een plan

Dijksma, burgemeester van het prachtige Utrecht, lanceert weer eens een plan. Een plan om de ‘ontwrichtende effecten’ van drugscriminaliteit tegen te gaan. ,,Het in de criminaliteit rollen van jongeren gebeurt subtiel, in eigen buurt of via school.’’ Wat Dijksma gewoon niet wil zien is dat de gerekruteerde jongeren keiharde doekoes verdienen met jobs voor de grotere mannen. Ook snapt ze niet dat het deze jongeren echt niet gaat lukken om een fatsoenlijke opleiding af te ronden.

Criminelen worden harder

Vrijwel elk plan is gedoemd te mislukken. Door de inzet van justitie wordt de hele handel en productie ernstig onder druk gezet. Criminelen willen nu eenmaal niet gepakt worden, maar de schoorsteen moet wel blijven roken. Voor veel criminelen rest er dan niets anders om te verharden om zo hun eigen hachje veilig te stellen. Ze (de criminelen) worden dus alleen maar crimineler omdat justitie harder op ze jaagt dan ooit en niet omdat de drugscriminelen verharden zoals justitie ons wil doen geloven. Ze moeten wel.

Legaliseren

Een deel van de nu verboden drugs kan makkelijk gelegaliseerd worden. Dat scheelt een klap belastinggeld omdat er niet meer gejaagd hoeft te worden. Steeds brengt justitie namelijk ons de boodschap dat drugs enorme criminaliteit met zich meebrengt en dat drugs je leven kapot maakt. Maar dat doet de drug alcohol ook en dat is algemeen maatschappelijk geaccepteerd. Bovendien blijkt na zo’n dertig jaar jagen op xtc producenten dat het gebruik van mdma, de werkzame stof in xtc, bij matig gebruik niet slecht voor je te zijn. Maar daar stappen ze gemakshalve bij justitie overheen. Of doen ze het opzettelijk, dat verzwijgen?