Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Ook Liander voert oorlog tegen drugs

mrt 21, 2023
Elektriciteitsdiefstal van Liander

De netbeheerder Liander heeft in 2022 360 wietkwekerijen ontdekt met de politie samen. Ze spreken van een diefstal van 18,7 miljoen Kilowattuur. In 2022 waren het nog iets meer dan 600 wietkwekerijen.

Meldingsbereidheid daalt

Dat er minder kwekerijen worden ontdekt betekent niet dat het aantal wietkwekerijen ook echt afneemt. De burgers zijn het een beetje zat om als verlengstuk van justitie te dienen door de buurman te verraden. Liander, die samenwerkt met de politie en het Openbaar Ministerie aan het stopzetten van illegale kwekerijen, merkt dat er opvallend minder meldingen binnenkomen. Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug. Waardoor dit komt, is niet bekend. 

Brandgevaar als afdreiger

Goed, het was wachten op de standaard bangmaker, brandgevaar. Terwijl een weldenkend mens natuurlijk snapt dat een wietkweker absoluut geen brand in zijn kwekerij wil, daar dreigen politie, justitie en netbeheerders altijd met het gevaar voor brand.
Geloof ons, de gemiddelde speelgoedtreintjes bezitter of puber die vier stekkerdozen aan elkaar knoopt om er zijn illegale elektrische Chinese step mee op te laden is gevaarlijker dan de gemiddelde wietkweker.

Liander spreekt over jaarlijks 65 braden in woningen die zijn veroorzaakt door illegale hennepkwekerijen op zolders en in kelder. Vooral de diefstal van elektriciteit zou hiervan de oorzaak zijn.

Slechts een fractie wordt ontdekt

Slechts een fractie van het daadwerkelijke aantal wietkwekerijen loopt tegen de lamp. Mede door, zoals gezegd, buren die de boel verraden. In het gebied waarin de netbeheerder Liander actief is, zijn naar schatting van de beheerder zo’n 8.000 wietkwekerijen actief.
Waarop de beheerder Liander deze aantallen baseert is een raadsel, al hebben we een vermoeden en dat is het verschil tussen de opgewekte elektriciteit en de betaalde elektriciteit.

De wietkweker krijgt de schuld

Eerst krijgt de wietkweker al de schuld van branden, nu krijg diezelfde wietkweker ook de schuld van de niet verklaarbare verdwenen elektriciteit. Besef dan wel dat lekstromen, spookaansluitingen en niet goed functionerende meters gemakshalve worden vergeten. En ieder andere gebruiker dan een wietkweker die elektriciteit jat tellen ze ook maar op bij de wietkwekers.

Regionale cijfers 

De 360 opgespoorde wietkwekerijen zijn verdeeld over het gebied waar Liander de netbeheerder is. Het gaat daarbij Gelderland, Flevoland, Friesland, Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland. Hieronder zijn de aantallen per provincie weergegeven en de top 5 van gemeenten met de meest opgespoorde hennepkwekerijen in 2022. 

Cijfers per provincie 

  • Noord-Holland: 167 (2021: 310) 
  • Gelderland: 102 (2021: 172) 
  • Flevoland: 48 (2021: 67) 
  • Friesland: 36 (2021: 47) 
  • Zuid-Holland: 7 (37) 

Top 5 gemeenten 

Amsterdam: 74 (2021: 135) 
Almere: 28 (2021: 36) 
Arnhem: 26 (2021: 41) 
Leeuwarden: 16 (2021: 10) 
Lelystad: 14 (2021: 20)

Diefstal is erg

Liander krijgt natuurlijk in haar ogen de klappen, maar niets is minder waar. De kosten worden doorberekend aan de consument. De wietkweker wordt bijna gedwongen om elektriciteit te jatten, want bij een hoog verbruik kan deze sowieso bezoek verwachten van instanties.
We zijn de laatste die diefstal goedpraten, maar begrijpen doen we het wel. Als we de wietkweek legaliseren dan hoeven de wietkwekers in elk geval hun elektriciteit al niet meer te jatten. Dan komt dat geld alvast ten goede van de andere consumenten.