Overheid mist de ballen om te legaliseren

De Nederlandse overheid vertoont aan de lopende band laf gedrag en mist de ballen om de kweek van cannabis volledig te legaliseren. Ze dragen zelf bij tot de instandhouding van de criminaliteit. Zolang het verbod van kracht is zullen er strafbare zaken plaatsvinden. En het begint er op te lijken dat dat nu juist de opzet is.

Kosten en effect

De overheid komt nooit met cijfers wat acties zoals die gisteren in Limburg kosten. Bijna 200 medewerkers die natuurlijk niet alleen gisteren tijdens de actie werkzaam waren. Een grote actie als deze vergt weken voorbereiding en daarmee loopt de slaris teller flink op. Bovendien houdt het verhaal niet op als de actie eindigt.
In de nasleep van een dergelijke actie zijn misschien nog wel meer mensen aan de slag om alles te verwerken, personen te verhoren en zaken verder te onderzoeken. En helemaal aan het einde van het traject zijn er natuurlijk officieren van justitie en rechters die aan de slag kunnen, samen met reclasseringsambtenaren.

Ook is er grote twijfel of acties als deze enig effect hebben op de wietkwekers. Deze worden immers al decennia bestreden en nog steeds hebben alle coffeeshops voldoende voorraad, is de prijs van wiet niet omhoog gevlogen wegens schaarste en wordt er geen jointje minder gerookt.

Aanpak grote kwekers

Er lijkt zolang het verbod op de wietplant gehandhaafd wordt een enorme impasse te ontstaan. De politie vecht tegen windmolens want de criminelen maken gigantisch veel geld en zullen daar niet mee stoppen. Het verbod is het grote probleem, groter dan de criminele kwekers.

Natuurlijk zijn de criminele kwekers alleen maar gebaat bij geld en richten ze op allerlei manieren schade aan aan panden en voertuigen, stelen ze elektriciteit en staan ze elkaar naar het leven. En dat moet justitie wel aanpakken zolang het verbod van kracht is. Daar zijn alle recreatieve en medische gebruikers van cannabis het wel over eens.

Legaliseren is de oplossing

We vallen in herhaling, maar als het kweken van cannabis uit de illegaliteit getrokken wordt dan ontstaat er een compleet ander landschap. Thuiskwekers kunnen aan de slag met maximaal vijf plantjes en hoeven niet meer bij coffeeshops of straatdealers te kopen. Professionele kwekers zullen kwalitatief goede wiet gaan kweken om de coffeeshops te bevoorraden. Nederlands zijn goede kwekers, kijk maar naar het Westland.
De professionele kwekers zullen de staatskas flink spekken met geheven belastingen. Coffeeshops komen eindelijk uit het spagaat en runnen een normaal bedrijf zonder vage achterdeuren.

Je zou denken dat het een win win situatie is als cannabis gelegaliseerd wordt. Maar toch blijft de overheid hardnekkig vasthouden aan een verbod en neemt patiënten daarmee het recht op zelfbeschikking af.
En ook de recreatieve gebruiker kan er alleen plezier aan beleven door als crimineel door het leven te gaan. Want deze kweekt of zelf, met het risico op uithuiszetting, of hij koopt in de coffeeshop die aan de achterkant door criminelen wordt bevoorraad.

Rest van de wereld

In de rest van de wereld lijken ze zo zachtjes aan te begrijpen dat legaliseren gewoon werkt. Steeds meer landen doen de verstandige stap en dat lijdt dan weer tot beursgenoteerde bedrijven waar het geld tegen de plinten klotst.
Zelfs het conservatieve Amerika en het stugge Canada hebben nu bewezen dat er geen enkel nadeel kleeft aan het legaliseren van cannabis.
Alleen Nederland is bang. Maar bang waarvoor? Voor Europa, voor de buurlanden, voor verslaafden? Of is het eigenlijk stiekem toch omdat er bij legalisering duizenden banen op de tocht staan?
Want dat laatste is natuurlijk een feit. Maar wellicht kunnen we die mensen omscholen tot keurmeesters, kwekers, kassenbouwers of andere beroepen die keihard nodig zijn als legalisering een feit is.

NIET DE PLANT IS HET PROBLEEM, MAAR HET VERBOD

legaliseren
Afbeelding: VOC

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

2 gedachten over “Overheid mist de ballen om te legaliseren

 • 21 november 2018 om 08:23
  Permalink

  Vergelijk wiet met tomaten. Een plantje groeit en bloeit ‘n week of twaalf. Tomaten Kun je zelf kweken of in de winkel kopen. Zet de plantjes in je volkstuintje. Zo veel je wil. Niemand zal ze stelen. Voor een paar centen Kun je ze kopen. En er is niemand die stroom pikt op zolder om stiekem tomaten te kweken.

  Beantwoorden
  • 22 november 2018 om 07:35
   Permalink

   Het zou goed zijn een speekseltest te ontwikkelen voor hypocrisie, leugens, oplichting en fraude. De speekseltestindustrie zou er wel bij varen. Een overheid die onrust zaait is een contraproductieve bende die aan hogergenoemde voorwaarden voldoet en moet dan ook verdwijnen. En ik heb er geen probleem mee dat mijn naam hieronder geplaatst wordt, ik ben geen hypocriet. Jos Nijsten.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.