Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Paddo’s kweken een makkie, of niet

DoorFlappie

nov 22, 2021 , ,

Paddo kweeksets zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. De meeste hallucinogene soorten zijn verkrijgbaar in kant en klare kweeksets. Soaken in het water, in een afgesloten zak plaatsen en drie weken later oogsten en smullen maar.

Toch is het geen kinderspel

Maar in de praktijk is het kweken van paddo’s toch iets lastiger. Over het algemeen gesproken gaat het kweken van verse paddo’s precies zoals hierboven omschreven, maar er liggen ook wat valkuilen op de loer. Tijdens het kweekproces kan de set besmet worden, kan de set te droog of te warm of juist te koud staan. Allemaal zaken die de groei van de Magic mushrooms kunnen verstoren. Wij hebben de belangrijkste problemen voor je op een rij gezet, samen met de mogelijke oplossingen.

Paddo's
Magic mushroom

De kweeksets hebben het grootste deel van de groeicyclus doorlopen onder optimale en steriele omstandigheden. Ik heb het dus over de kant en klare kweeksetjes, waar het mycelium al gevormd is.
De kans op besmetting is daardoor vrijwel nihil.
Mochten er onverhoopt toch problemen optreden dan kan deze foutenanalyse misschien uitkomst bieden. De diagnose-lijst kan voor alle kweeksets dienen.

Meest voorkomende problemen met paddo’s kweken

Dikke witte draden
-Als er dikke witte draden uit de grond omhoog steken dan is je temperatuur te hoog, verlaag deze naar 24° Celcius.

Groene vlekken
-Zie je groene vlekken op het vermiculite dan heb je een besmetting met een schimmel, hier doe je niks tegen. Je oogst kan toch nog redelijk zijn.

Vies ruiken
-Ruik je een verrottingslucht dan heb je een besmetting met bacteriën, je vochtigheid is veel te hoog geweest, ook hier is geen oplossing voor. Je kunt je bakje weggooien. (Zonder waterverwarming is dit haast niet mogelijk tenzij er spatwater in het bakje is gekomen.)

Scheuren in de hoedjes
-Vertonen de paddo`s scheurtjes in de hoeden dan is je luchtvochtigheid te laag, controleer of er nog voldoende water in de zak zit en sluit het folie nog wat verder af.

Witte schimmeldraden
-Zie je witte schimmeldraden op de hoeden van de paddenstoelen dan is je luchtvochtigheid te hoog of te laag, als de hoeden glimmen is deze waarschijnlijk te hoog, maak de opening in het folie wat groter.

Witte pluizen
-Zitten er witte pluizen op de stelen van de paddenstoelen, dit is normaal tot circa 1-2 cm hoogte. Als de hele stam pluizig is, is de luchtvochtigheid te hoog, maak dan de opening in het folie wat groter.

Afwijkingen
-Zie je afwijkingen van paddenstoelen? Dit is normaal, vooral een tweede steeltje zonder wortels, los aan een hoed komt regelmatig voor.

Zwarte hoeden
-Krijgen je paddenstoelen zwarte hoeden dan zijn ze overrijp. De paddo`s gaan zichzelf afbreken. Oogst deze paddenstoelen direct, ze kunnen nog gegeten worden.

Zwarte stammetjes
-Als de stammetjes zwart worden zijn er sporen uit de hoeden gevallen, deze paddenstoelen kunnen gewoon gegeten worden.

Er komen geen paddo’s
-Als je kweekset na 3 weken nog niks doet is het waarschijnlijk te koud in je ruimte, zet je zak op een warmere plek. De meeste GrowKits hebben na enkele weken (3-4) paddenstoelen. Het kan voorkomen dat het iets langer duurt. Wees geduldig, ook in de natuur groeit de ene paddenstoel sneller dan de andere. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben (denk aan de aanvoer van verse lucht, temperatuur, licht etc.).

De GrowKit geeft maar een paar paddenstoelen, is deze niet goed?

Een mogelijke oorzaak is dat de toplaag niet goed vrij is gekomen. Alvorens het vullen van de GrowKit met lauw water (stap 3), dient de toplaag met een vork ingeprikt te worden (stap 2). Op deze manier is het gemakkelijker voor de paddenstoelen om op te komen. Bij een nieuwe vlucht nogmaals deze toplaag losprikken en benevelen met water uit de plantenspuit. Denk er aan ALTIJD steriel te werken, je kweekset is al snel besmet.

Besmette kweekset?

Net zoals bij de mens liggen er ook voor je kweekset massa’s met besmettingen op de loer. Deze kunnen worden verdeeld in drie groepen: bacteriën, schimmels (fungi) en ongedierte. We zetten ze eens op een rij.

Steriel werken

Het kweken van paddo’s lijkt kinderspel en dat is het ook mits je de regels stipt uitvoert. Zorg ervoor dat je enorm schoon te werk gaan omdat de omgeving te allen tijde steriel moet blijven. Elk onderdeel van het kweken van paddo’s is ontzettend gevoelig voor besmetting, inclusief de sporen, het mycelium en de paddo’s zelf.

Alle kweeksets worden samengesteld in een gegarandeerd steriele ruimte. Ze kunnen dus nooit al besmet zijn voor ze bij jou aankomen

Wapwinkel support

Sterilisatie en filteren

Er zijn verschillende manieren om de omgeving steriel en rijk voor het mycelium te houden, maar vrij van concurrenten als bacteriën, schimmels of ongedierte, zoals sterilisatie van het substraat en filtering van de lucht. Maar deze methodes zijn niet onfeilbaar. De genoemde processen zijn niet perfect en de steriele omgeving blijft in de praktijk niet lang steriel.

Katoenachtige schimmel

Wanneer een katoenachtig mycelium je behuizing bedekt en je paddenstoelen omhult na contact met het zachte mycelium, wat een zachte rot veroorzaakt, is je cultuur besmet met spinrag schimmel. Deze schimmel is iets donkerder dan mycelium en vanwege dit kleine kleurverschil het voor een beginner lastig te herkennen zijn. Een ander duidelijk signaal is de enorme groeisnelheid van deze schimmel. Binnen twee dagen staat je kweekbak al vol met deze schimmel.

Groene schimmel

De meest voorkomende schimmel is de groene schimmel welke wordt veroorzaakt door Trichoderma harzianum en kan worden herkend aan een agressief, wit mycelium die de hele behuizing en eventueel gevormde paddo’s zal bedekken, waardoor zachte rot ontstaat en smaragdgroene sporen worden geproduceerd. Ook de geur is onaangenaam van deze schimmel.
Het voorkomen van groene schimmel wordt onder meer beïnvloed door slechte hygiëne, vliegen en anaërobe omstandigheden, waardoor strikte reiniging en het gebruik van oppervlakte-ontsmettingsmiddelen (ja, daar is het weer) essentieel zijn.

Ga dit voor jezelf na

  • Wat is de temperatuur waar de growkit staat.
  • Staat er een laagje water in de filterzak.
  • Krijgt de growkit voldoende daglicht en geen direct zonlicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *