Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Panden sluiten, volslagen zinloos

feb 15, 2018
Drugspand

Wietkwekers laten zich niet snel afschrikken. Toch denkt de overheid dat ze met het sluiten van panden en woningen (potentiële) wietkwekers kunnen intimideren. Het is te hopen dat we er over een paar jaar keihard om kunnen lachen met zijn allen.

Een woning gelegen aan de Irenestraat in Rijen is vandaag voor de duur van twee maanden gesloten vanwege overtreding van de Opiumwet. Dat heeft burgemeester Jan Boelhouwer besloten. Politie en gemeente kwamen deze hennepkwekerij op het spoor na een anonieme melding. Deze kwam op 8 januari 2018 binnen via Meld Misdaad Anoniem. Op 11 januari 2018 trof de politie in de woning een hennepkwekerij met 132 planten aan. Het is verboden om dit pand te betreden van 15 februari 2018 tot 15 april 2018. Met deze tijdelijke sluiting wil de gemeente Gilze en Rijen een eind maken aan drugsoverlast vanuit deze locatie. De gemeente heeft omwonenden per brief geïnformeerd over deze maatregel.

Zo heeft niet alleen de jacht op 132 plantjes een klap belastinggeld gekost, maar ook het ruimen van de planten, het verhoor van de verdachte, de gehele rechtsgang en dan uiteindelijk ook nog eens het sluiten van een woning met de daaraan gekoppelde administratie. En wellicht komt de dader straks ook nog in aanmerking voor een sociale woning, een uitkering en een resocialisatie project.

De bestuurlijke maatregel is ooit bedoeld voor panden van waaruit werd gedeald, of voor horecazaken waar drugs werd verkocht. Met de sluiting werd dan bewerkstelligd dat de overlast van de kopers verdween en na de sluitingsperiode hadden de kopers dan wel weer een ander adresje gevonden waar de kermis weer van vooraf aan begon. Nu wordt de maatregel misbruikt om de kleine wietkwekertjes dwars te zitten en ze dakloos te maken. En wat helpt het? Is er een tiende gram wiet minder op de markt

Volledige legalisering is de enige oplossing.