Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Persbericht Openbaar Ministerie lachgas

jan 20, 2023
Openbaar Ministeriefoto: Openbaar Ministerie

Wij hebben geen enkel idee wat de meerwaarde is, maar het Openbaar Ministerie publiceerde een persbericht inzake het lachgasverbod dat is ingegaan op 1 januari 2023. Misschien omdat er een intern document van de politie was gelekt naar de Telegraaf waarin te lezen viel dat er tot zeker juli 2023 niet gehandhaafd zal worden? Geen idee.

Lachgasverbod

Lachgas is per 1 januari toegevoegd aan lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat het onder andere verboden is om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen of te hebben.

Geen handhaving

De ingangsdatum van de wetswijziging – 1 januari jl. – werd 14 november 2022 bekend en daarom was de tijd te kort voor OM en politie om op 1 januari 2023 de wetswijziging volledig verwerkt te hebben in de processen en op volle kracht te kunnen handhaven. Denk aan wijzigingen van bepaalde Aanwijzingen  – waaronder ook afspraken over straftoemeting -, werkafspraken en ICT-aanpassingen. De Raad van State heeft in aanloop naar dit verbod al eerder aangegeven knelpunten te zien voor de handhaving.

Ventverbod

Op grond van de huidige APV bepalingen waaronder het ventverbod en art. 5 van de Wegenverkeerswet (WVW) blijft de politie handhaven op het bezit van lachgas als dit gevaar of overlast oplevert. Ook kan de politie lachgas in beslag nemen en wordt er proces-verband opgemaakt. De toevoeging van lachgas aan de Opiumwet geeft de politie straks nog meer mogelijkheden om hier tegen op te treden.