Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

PGP is nu echt verleden tijd

mrt 9, 2021
PGP

De meest betrouwbare communicatie is geen communicatie. En op de tweede plek volgt dan mondelinge face to face communicatie. En dan volgt een hele lange tijd helemaal niets en dan volgt PGP. Want weer zijn overheidsdiensten er in geslaagd de boel te ontcijferen.

Sky ECC

De versleutelde berechten van de zeer populaire aanbieder Sky ECC zijn door overheidsdiensten ontsleuteld. Dat melden Belgische media. Geruchten dat de aanbieder gehackt zou zijn, deden onder criminelen al langer de ronde. Ook Nederlandse overheidsinstanties zouden bij het kraken van de aanbieder betrokken zijn geweest. 

Eind 2020

Sky ECC zou eind vorig jaar al gekraakt zijn. Omdat dit enige tijd stil is gehouden konden de speurneuzen een tijd meelezen met de berichten die criminelen naar elkaar stuurden. En omdat een groot deel zich veilig achtte achter de versleutelde berichten, werd er nogal eens wat getikt naar elkaar. Zo worden recente grote cocaïnevangsten in de haven van Antwerpen door de douane toegeschreven aan de hack. 

Politieactie

Vanmorgen was het bal in België. Daar rukte een leger van meer dan 1.500 politieagenten uit in de regio Antwerpen om er op meer dan 200 plekken huiszoekingen te doen in het kader van een groot drugsonderzoek waarbij ook weer de versleutelde berichten een grote rol gespeeld zouden hebben.

EncroChat

De politie maakte in juli 2020 al bekend dat ze erin geslaagd waren om de dienst EncroChat te kraken en te ontsleutelen. Er werd vervolgens een lange periode meegelezen met de berichten die criminelen naar elkaar stuurden. Deze hack zorgt tot op de dag van vandaag nog steeds tot aanhoudingen en drugszaken die worden opgelost. Ook zijn er een groot aantal strafzaken geweest ten gevolge van het gehackte EncroChat.

Veilig

Zijn criminelen dan nergens meer veilig als het gaat over communicatie? “Your Privacy Matters” is de slogan van Sky ECC, nou vergeet dat maar rustig. Het enige dat werkt is PGP in de vorm van P2P. Al het andere is kansloos omdat de aanbieders – stiekem of onder druk van justitie – altijd toch weer servers gebruiken die door de overheid vroeg of laat gehackt worden. Precies dat wordt gehackt, niet PGP.