Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Politie haalt bezem door darkweb: 150 aanhoudingen

okt 27, 2021
Dark Huntor

voorwoord redactie: met veel tamtam en een hoog ‘kijk ons eens goed bezig zijn’ gehalte worden berichten zoals onderstaand de wereld in geslingerd. De acties hebben werkelijk niets tot gevolg in deze zinloze oorlog. Sterker nog, de drugscriminaliteit stijgt erdoor en binnen de kortste keren zit er weer een minister in een talkshow aan tafel te bedelen om nog meer geld.

Internationale operatie

Tijdens een gecoördineerde internationale operatie hebben politiediensten uit negen verschillende landen in totaal 150 personen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij het kopen of verkopen van illegale goederen via het dark web.

234 kilo drugs

Bij deze actie zijn ruim € 26,7 miljoen aan contant geld en virtuele valuta, 234 kg drugs en 45 wapens in beslag genomen. De in beslag genomen drugs bestonden uit onder andere 152 kg amfetamine, 27 kg opioïden en meer dan 25.000 xtc-pillen.

HunTOR

De operatie werd Dark HunTOR genoemd en bestond uit een reeks afzonderlijke maar elkaar aanvullende acties in Australië, Bulgarije, Frankijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waarbij Europol en Eurojust een coördinerende rol speelden.

Neerhalen DarkMarket

Operatie Dark HunTOR vloeide voort uit het offline halen van DarkMarket op 12 januari van dit jaar. DarkMarket was op dat moment de grootste illegale dark web-marktplaats ter wereld. Bij die operatie hebben de Duitse autoriteiten de vermeende beheerder van de marktplaats gearresteerd en de criminele infrastructuur in beslag genomen. Hierdoor kregen rechercheurs wereldwijd de beschikking over een grote hoeveelheid bewijsstukken. Het Europese Cybercrime Centrum van Europol (EC3) is sindsdien bezig geweest met het samenstellen van inlichtingenpakketten om de identiteit van de belangrijkste verdachten te achterhalen.

150 aanhoudingen

Naar aanleiding hiervan zijn 150 kopers en verkopers die betrokken waren bij de verkoop van tienduizenden illegale goederen gearresteerd in Europa en de VS. Al deze verdachten worden door Europol beschouwd als High-Value Targets.

De arrestaties vonden plaats in de Verenigde Staten (65), Duitsland (47), het Verenigd Koninkrijk (24), Italië (4), Nederland (4), Frankrijk (3), Zwitserland (3) en Bulgarije (1). Er loopt nog een aantal onderzoeken gericht op het opsporen van de personen achter nog meer dark web-accounts.

Grootste Nederlandse vendoren gepakt

“Aan de hand van de informatie van Europol kwamen 26 vendoren in beeld die bestellingen verzonden vanuit Nederland. Deze vendoren handelden in totaal 213 bestellingen af met een waarde van ruim 250.000 euro, aldus Nan van de Coevering, teamleider van het Team Cyber Enabled Crime (TCEC van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid).”Vervolgens hebben we gekeken wat de grootste vendoren waren en een top zes gemaakt. Twee staken er met kop en schouders boven uit, namelijk DutchMagic en Sankhara. Op die twee zijn we een strafrechtelijk onderzoek gestart en dat leidde tot de vier arrestaties. Deze personen zijn verantwoordelijk voor 89 van de ruim 200 Nederlandse bestellingen. Hiermee hebben we dus de grootste verkopers te pakken.”

Anoniem en ongrijpbaar?

“We zoeken voortdurend nieuwe manieren om onrust bij beheerders van illegale marktplaatsen, verkopers en kopers te creëren. Zo publiceerden we ook dit keer een lijst op het dark web, met daarop alle nicknames op een rij van veroordeelde verkopers die gestopt zijn met hun illegale praktijken”, vervolgt Van de Coevring. “Verkopers die op de lijst staan weten hierdoor dat ze in beeld zijn of komen bij politie en justitie. Kopers weten dat ze de verkopers op de lijst niet kunnen vertrouwen. Zo hopen we Nederland steeds minder aantrekkelijk te maken voor illegale handel. Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale marktplaatsen mogen zich dan misschien anoniem en ongrijpbaar wanen. Ze zijn het zeker niet.”

DeepSea en Berlusconi

In het kader van deze operatie hebben de Italiaanse autoriteiten ook de dark web-marktplaatsen DeepSea en Berlusconi gesloten, waarop meer dan 100.000 advertenties voor illegale producten te vinden waren. Er zijn drie beheerders gearresteerd en meerdere apparaten in beslag genomen. Edvardas Šileris, hoofd van het Europese Cybercrime Centrum van Europol, over Operatie Dark HunTOR: “Het doel van operaties zoals deze is het afgeven van een waarschuwing aan criminelen die zaken doen via het dark web. Politiediensten hebben de middelen en wereldwijde samenwerkingsverbanden om deze criminelen te ontmaskeren en ze te vervolgen voor hun illegale activiteiten, zelfs als ze die op het dark web verrichten.”

Ben je van plan om anoniem illegale goederen te kopen via het dark web?

Denk hier dan nog maar eens goed over na, want het dark web is lang niet zo anoniem meer als criminelen zouden willen. Politiediensten zijn inmiddels bekend met werken op het dark web en kunnen een breed scala aan technieken inzetten om de kopers en verkopers van illegale goederen op te sporen.

Er zijn risico’s verbonden aan het kopen van producten via het dark web:

 • Kopers krijgen soms iets anders dan ze verwacht hadden. Zo hebben opioïden versneden met fentanyl geleid tot meerdere dodelijke overdosissen.
 • Er is een reëel risico op vervolging. Het dark web gebruiken voor criminele activiteiten is strafbaar en kan in meerdere landen leiden tot gevangenisstraf.

Onderstaande autoriteiten namen deel aan deze actie:

 • Australië: Australian Federal Police (AFP)
 • BulgarijeГлавна дирекция Борба с организираната престъпност (Algemeen Directoraat voor de Bestrijding van Georganiseerde Misdaad)
 • FrankrijkPolice National – OCLCTIC (Nationale Politie)
 • DuitslandBundeskriminalamt (Federale Recherchedienst), Zentrale Kriminalinspektion Oldenburg (Centrale Rechercheafdeling van Oldenburg), Landeskriminalämter (Recherchediensten van de deelstaten), Duitse Onderzoeksdouane (Zollfahndungsämter);
 • Italië: Openbaar Ministerie Brescia, Guardia di Finanza (Financiële Recherche)
 • Nederland: Nationale Politie
 • ZwitserlandKantonspolizei Zürich (Kantonpolitie Zürich)
 • Verenigd Koninkrijk: National Crime Agency (NCA)
 • Verenigde Staten: Department of Justice (DOJ), Federal Bureau of Investigation (FBI), Drug Enforcement Administration (DEA), US Postal Inspection Service (USPIS) en Internal Revenue Service (IRS)

Operatie Dark HunTOR is uitgevoerd in het kader van het Europees multidisciplinair platform tegen criminaliteitsdreiging (EMPACT).

Bron en foto: politie.nl

Baantjesmachine

Je kunt het zelf lezen hoeveel mensen er weer betrokken zijn bij de aanhouding van 150 personen. En wederom melden we dat het slechts gebeurt om de banen in stand te houden, iets anders kunnen we niet bedenken. Want ook na deze actie wordt er gewoon overal drugs gebruikt, is er nog net zoveel te krijgen als voor de actie en stijgt de criminaliteit in plaats van dat het daalt. Wanneer worden we nu eens wakker met zijn allen?