Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Proeven aan een proef die nooit een proef werd

legaliseren

Nederlanders. Wereldkampioen gedogen, vergaderen, overleggen, polderen, uitstellen, achterhouden, het zich niet herinneren, indoctrineren. Diezelfde Nederlanders bedachten een plan over de legalisering van wietteelt, maar toch weer geen echte legalisering. Wij hadden geen vertrouwen, kregen geen vertrouwen en zullen nooit vertrouwen krijgen in dit uitzinnige en vooral kansloze plan.

Tien gemeenten

Het begon al met het probleem om tien gemeenten te vinden die mee wilden doen aan het vreemde experiment dat vier jaar zou moeten gaan duren. Het waren ook enkele gemeenten die mee zouden doen aan een proef met legale wietteelt, die woensdag met teleurstelling gereageerd hebben op nieuw uitstel van het experiment. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zogenoemde wietproef pas in het tweede kwartaal van 2023 van start kan gaan. Eerder werd nog uitgegaan van de tweede helft van dit jaar.

Onthouden: in maart 2022 zeggen wij dat uitstel van deze proef zal leiden tot afstel.

Redactie

Breda

Paul Depla, burgemeester van Breda, is altijd een groot voorstander geweest van de rare proef. Waarom hij zo fanatiek blijft is ons ook een raadsel. Deplae zegt tegen de krant: “Het is duidelijk dat iedereen die de wietproef goed gezind is, teleurgesteld is”. Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert somber. “Wederom vertraging – hoeveel kun je nóg vertragen”, laat hij via zijn woordvoerster aan de pers weten. “We verwachten dat enkele Kamerleden zich nu toch wel achter de oren gaan krabben, zo van: wat gebeurt hier?” Vanzelfsprekend zitten er al in de aanloop zoveel haken en ogen dat het plant zich onmogelijk laat uitrollen.

Regeerakkoord

“Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de eerste ervaringen met de legale teelt zouden kunnen worden meegenomen in de formatie”, aldus de woordvoerster van Weterings. “Die ging één jaar geleden van start. Ervaringen over hoe om te gaan met softdrugs, die in het huidige regeerakkoord konden worden opgenomen. Daarvan is niets terechtgekomen. Dit uitstel is opnieuw een teleurstelling.”

Depla neigt naar volledige legalisatie

Heel stiekem lijkt het er een beetje op of burgemeester Depla van Breda zich voor het politieke karretje in Den Haag laat spannen. Er gaan namelijk, via deze Depla, geruchten dat het wellicht een plan is om de wet te wijzigen en wiet in zijn geheel te legaliseren. Iets waarvoor wij al voor pleitten toen de eerste letter van het plan nog getikt moest worden. Dat plan is gewoon in alle opzichten en drama en kan simpelweg niet werken.

Hele traject volgen

Er wordt voor het plan een compleet circus opgetuigd waarin de wiet van ontkiemen tot aan het oproken te volgen is. Onder goede omstandigheden gekweekte wiet die door goede knippers gebruiksklaar wordt gemaakt, door goede chauffeurs wordt vervoerd naar brave coffeeshops die al dan niet vrijwillig in het experiment deelnemen.

Kosten

Het is niet meer de student Willem-Alexander die even een kilo naar de achterdeur van de lokale coffeeshop brengt in ruil voor 5 gram wiet. Nee, een officieel bedrijf dat het officieel vervoert in een speciale verpakking en in een beveiligde bus. Dat kost allemaal voor centjes en het laat zich raden wie die centjes mag ophoesten. Want uiteindelijk worden alle kosten toch meegenomen in de consumentenprijs van het product.

Het hele legale traject kost veel geld, dat de gebruiker moet gaan betalen

Redactie

Een dorp verder

Een dorpje verder is het nog wel prijs, want daar doen ze niet mee aan de wietproef. Daar verkoopt de coffeeshop nog gewoon dezelfde wiet. Die koopt hij in via de achterdeur van een kweker die lowcost werkt. Hij heeft een maatje die het voor hem wegrijdt en noodgedwongen kweekt hij al jaren zonder voor de stroom te betalen. Lang verhaal kort: deze coffeeshop biedt wiet aan voor een lagere prijs dan de coffeeshops dat doen in steden waar ze meedoen aan de proef. Het zal er niet druk worden en de klantjes die er weglopen gaan een dorpje verderop, dus daar gaat het drukker worden.

Overheid

De overheid heeft het hierboven geschetste scenario ook al lang bedacht hoor, maak je geen zorgen. Die zien straks op afstand toe hoe de criminaliteit nog verder toeneemt en ze zien ook dat de meewerkende coffeeshops het hoofd niet boven water houden. Tegen het einde van de looptijd van de proef voorspellen we een grote puinhoop en zegt de overheid ‘het plan is mislukt’, ‘we moeten cannabis volledig verbannen en alle coffeeshops sluiten’. Hiermee staan ze dan weer eens lijnrecht tegenover dat wat de burgers willen, maar daar zijn bestuurders in Nederland wereldkampioen in.

Vrijgeven

Depla pleit van ook voor een gewijzigde wet waarin het kweken van wiet legaal moet zijn. En dat precies kunnen wij alleen maar toejuichen. Paul Depla kijkt daarbij ook naar de wijzigende standpunten en wetten van andere landen.

Ministerie

De belaste ministeries hebben het te druk met het zwartlakken van wob verzoeken, het zoek maken van bonnetjes, het uit huis plaatsen van onschuldige kinderen en het hersenspoelen van de burgers. Volgens het ministerie kan de proef niet eerder van start, omdat kwantiteit, kwaliteit en diversiteit voldoende gewaarborgd moeten zijn om coffeeshops van genoeg voorraad te voorzien. Ook moeten nog enkele telers worden aangewezen. Volgens het ministerie duurt het selecteren van telers langer dan verwacht en hebben niet alle telers een geschikte locatie gevonden.

Wat er echt speelt

Wat er echter écht speelt is dat het plan dat is bedacht wordt tegengewerkt door alles en iedereen. Zo kunnen de kwekers die legaal mee willen gaan doen aan de proef, bij geen enkele bank een rekening openen. En zonder bankrekening is het onmogelijk legaal zaken te doen.
Ook zijn verhuurders van mogelijke kweeklocaties wantrouwend. Het aantal kwekers is nog niet toereikend en zelfs zijn er nog geen tien gemeenten gevonden die zich aan de proef willen wagen.

Sancties

De overheid stelt in het plan als eis dat in een deelnemende gemeente alle coffeeshops moeten meedoen. Dat roept natuurlijk bij sommige coffeeshophouders weerstand op. Ook is onbekend wat de sancties zijn als de coffeeshophouders binnen een deelnemende gemeente toch de huidige wiet blijven verkopen.

Volkomen kansloos

Schrap dat plan legalisering wietteelt. Vouw er vliegtuigjes van, steek er de houtkachel mee aan. Of lees het nog eens door in 2030 en lach er dan hard om. Lijst het in als voorbeeld voor scholen hoe besturen kan falen. Vertaal het zodat andere landen ook wat te lachen hebben. En vooral: compenseer de mensen die al kapitalen hebben uitgegeven in de aanloop die dachten dat de overheid deze keer wel iets zou kunnen.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *