Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Rave Safe, 10 tips voor veilig uitgaan

sep 13, 2022

In de wereld van het uitgaan is het over het algemeen gezellig. Een drankje, een enkeling wat drugs, lachen, beetje dansen en wellicht nog wat geluk als je op de versiertoer bent geweest. Maar soms gaat het helemaal niet goed, zoals bij het technofeest Beuken XL in de Now&Wow Club in de Maassilo in Rotterdam. Daar is zaterdagavond abrupt een einde gekomen aan het evenement nadat er een 19-jarige bezoeker is overleden. Volgens de politie is de jongen onwel geworden na drugsgebruik en reanimatie mocht niet meer baten.

Veilig uitgaan kan gewoon, Rave Safe

Als je op stap gaat en je zuinig bent op je lichaam en op je vrienden en vriendinnen, lees dan dit artikel eens verder. Wellicht denk je ‘het zal wel’, maar besef goed dat je wellicht met het lezen van een eenvoudig artikel een idee op doet dat een leven kan redden. Wij proberen het in elk geval.

1 Weet wat je slikt of snuift

Als je uitgaat dan neem je wellicht een drankje. En waarschijnlijk weet je zelf prima wat je kunt hebben qua drank. Vraag toch aan je vrienden om je te waarschuwen als zij denken dat je echter over de schreef gaat. Als je veel gedronken hebt, is het maat houden steeds moeilijker.
En als je tijdens het uitgaan drugs gebruikt of gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je weet wat je neemt. Koop je drugs niet op een feest of festival, maar ruim van tevoren en test het. Er zijn meer dan voldoende tests op de markt om je drugs te testen.

2 combineer geen verschillende middelen

We kunnen er wel duizend keer voor waarschuwen: combineer geen verschillende middelen. Als je bijvoorbeeld GHB hebt gebruikt en dat combineert met alcohol dan is de kans relatief groot dat je op de Intensive Care eindigt, of erger. Maar niet alleen het combinatiegebruik met alcohol is gevaarlijk, ook verschillende soorten drugs door elkaar kunnen een levensgevaarlijke uitwerking hebben. Bovendien kunnen eventuele hulpverleners je veel moeilijker assisteren als je van alles door elkaar gebuikt hebt. Hou het bij één soort, of gebruik niets.

3 vertel wat je gebruikt

We weten allemaal dat het zelden bij eentje blijft, ongeacht wat je neemt. Zorg er dus voor dat je vrienden weten wat je hebt genomen. Laat je beste vriendin of vriend weten als je je tweede pilletje achterover tikt. In geval van nood kan er dan verteld worden waar de mogelijke oorzaak van het niet goed worden gezocht moet worden.

4 spot eerst de nooduitgang

Uitgaan en drukte lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. En juist bij calamiteiten kan die drukte wel eens je grootste vijand worden. Bij een massale vecht- of schietpartij of bij een brand wil iedereen namelijk tegelijk naar buiten. En als jij van tevoren weet waar de nooduitgang is, dan heb je alvast het voordeel dat je niet de verkeerde kant oprent, of dat je eerst moet zoeken waar je kunt vluchten.

5 niet het verkeer in

Heb je wat gebruikt, dan stap je niet op de step, fiets, scooter of in de auto. Nee, dan neem je een taxi of een andere vorm van openbaar vervoer. Denk er van tevoren even over na of je na je stapavond nog capabel zult zijn om zelf deel te nemen aan het verkeer. Als je dat niet doet dan moet je je favoriete vervoermiddel wellicht ongewenst achterlaten, met het risico op diefstal.

6 gebruik oorpluggen

Tinnitus is een drama dat bij veel jongeren voorkomt, het wordt ook wel oorsuizen genoemd. Wat is oorsuizen? Bij oorsuizen hoort je doorlopend een geluid. Dat geluid komt niet van buiten, maar zit als het ware in één of beide oren of in je hoofd. Iemand anders kan het geluid dus niet horen. Tinnitus wordt vaak opgelopen tijdens het uitgaan. De dj’s draaien graag zo hard als mogelijk en je oren kunnen dat niet aan. Er zijn speciale oorpluggen waarmee je niet voor lul loopt en toch je oren beschermt tegen deze ellende.

7 informeer het thuisfront

Kleine moeite, groot plezier. Informeer je vader, moeder, zus of goeie kennis met een appje even waar je naar toe gaat en als je weer veilig thuis bent stuur je nog even een berichtje. Gaat er in de tussentijd iets mis, dan weet het thuisfront in elk geval waar ze moeten zoeken.

8 wapens is echt not done

Iedereen die met voorbedachte rade wapens mee neemt bij het uitgaan zou eens moeten zien wat een ellende wapens aanrichten. Wees de verstandigste en laat ze thuis. Als je wapens gebruikt tref je niet alleen het slachtoffer maar ook jezelf en je familie als je de bak in moet. Weglopen bij een ruzie en de beveiliging waarschuwen komt wellicht over als een watje, maar het levert geen schade op.

9 medische gegevens

Plaats de medische gegevens en een nood contactpersoon in je mobiel. Als je ergens allergisch voor bent bijvoorbeeld en je buiten bewustzijn bent geraakt dan kunnen hulpverleners die uit je mobiel halen. Ook kunnen ze zien wie ze moeten inschakelen bij noodsituaties. Kleine moeite toch.

10 let op elkaar

Tot slot: let een beetje op elkaar, gebruik je gezonde verstand. Je hoeft echt niet ieder weekend een zuiprecord te boeken of hele pakken coke op te snuiven. Je kunt beter tien gemiddelde stapavonden beleven dan eentje die eindigt in een bak ellende. Veel plezier!