Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Friese drugsorganisatie uit Wolvega

sep 13, 2022
Vrouwe justitia

Op maandag 12 september start in de rechtbank in Leeuwarden de inhoudelijke behandeling van het grootschalige onderzoek ‘Strauss’ naar de omvangrijke Friese drugsorganisatie uit Wolvega. In totaal staan 17 verdachten terecht, verdeeld over meerdere zittingsdagen.

Cocaïne en heroïne

De verdachten, 13 mannen en 4 vrouwen, worden verdacht van betrokkenheid bij de uitvoer van cocaïne en heroïne met als eindbestemming Noorwegen. Zeven van hen worden daarbij ook verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. Drie broers, die gezien worden als de leiders van de organisatie, zijn daarnaast verdacht van het gewoontewitwassen van crimineel verkregen vermogen in de periode 2014 tot en met 2020.

Huiszoekingen, ook bedrijfspanden doorzocht

Na de aanhoudingen op 1 december 2020 doorzocht de politie twee woningen in Heerenveen, vier woningen in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega. In één bedrijfspand voerden enkele verdachten een autohandel. Het OM verdenkt hen ervan  die handel zwart te doen, geen administratie bij te houden en zo het geld dat zij met de drugshandel verdienden wit te wassen. Bij de doorzoekingen vonden agenten ongeveer 10 kilo harddrugs, een nepvuurwapen, ongeveer 15.000 euro contant en een hoeveelheid vals geld.

Drie zittingdagen

Voor de behandeling van de zaken van de drie hoofdverdachten zijn drie dagen uitgetrokken, 12, 13, 14 en 15 september is als uitloopdatum gereserveerd. Daarna volgen de overige verdachten. Op 3 oktober staan vier verdachten terecht, op 4 oktober komen de zaken van vijf verdachten aan de orde, op 5 oktober worden de zaken van twee verdachten behandeld en voor de laatste dag, 6 oktober, zijn nog drie verdachten gedagvaard. De zaken van enkele verdachten worden gelijktijdig behandeld, andere verdachten staan alleen gepland.

Bron: Openbaar Ministerie