Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Razzia in havengebied Rotterdam

okt 30, 2023
Razzia havengebied 010

In Rotterdam-Zuid en het Rotterdamse havengebied vond gisteren een grootschalige actie plaats om de strijd aan te gaan tegen ondermijning. Deze actie, uitgevoerd door een gezamenlijke inspanning van de Politie, Douane, Gemeente Rotterdam, Belastingdienst, Openbaar Ministerie, Deurwaarderij, Koninklijke Marechaussee, Frontex en politie Antwerpen, leidde tot diverse opmerkelijke resultaten.

Ondermijning aanpakken

Het doel van deze actie was duidelijk: de ondermijning van de samenleving tegengaan. Ondermijning verwijst naar de vermenging van de criminele onderwereld met de reguliere bovenwereld. Dit kan variëren van criminele activiteiten die een legitiem uiterlijk hebben tot samenwerkingen tussen criminelen en burgers in de bovenwereld. Bart Willemsen, programmaleider bij de politie, legt uit dat ondermijning de complexe verstrengeling van deze twee werelden beschrijft.
Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op een crimineel die een pand nodig heeft voor zijn drugslab en samenwerkt met een makelaar of verhuurder. Het kan ook gaan om verborgen ruimtes in voertuigen voor het vervoeren van drugs of wapens, wat de betrokkenheid van garages inhoudt.
Zelfs autoverhuurbedrijven kunnen onbedoeld betrokken raken als criminelen vluchtauto’s huren voor misdaden. In het kader van ondermijningsacties onderzoeken overheidsinstanties niet alleen strafbare feiten, maar trachten ze eveneens inzicht te krijgen in de wereld achter deze misdaden om snel en doeltreffend op te treden indien nodig. Tijdens deze actie werden verschillende strafbare feiten ontdekt.

Illegale sigaretten en meer

De actie in Rotterdam-Zuid en het havengebied omvatte de selectie, controle en begeleiding van voertuigen op diverse locaties, zowel mobiele controlepunten als vaste controleposten op de Olympiaweg en in de Waalhaven. Alle inzittenden en bestuurders werden door deelnemende instanties vanuit hun eigen expertise nauwkeurig gecontroleerd. Hierbij werd gelet op verschillende mogelijke strafbare feiten, met bijzondere aandacht voor signalen van ondermijning. Naast reguliere controles werden meldingen en aanwijzingen direct opgevolgd. Zo werd bijvoorbeeld een restaurant op de Wolphaertsbocht geïnspecteerd vanwege informatie over mogelijke verkoop van verdovende middelen. De controle leverde geen bijzondere bevindingen op. Bij een controle in een winkel met aangrenzende woning op de Dordtselaan werden echter illegale sigaretten aangetroffen.

Zes aanhoudingen en meer

De actie leidde tot in totaal zes aanhoudingen. Eén daarvan betrof een persoon die op een gestolen scooter reed en in bezit was van een vuurwapen en drugs. Verder waren er aanhoudingen voor rijden onder invloed, het tonen van valse identiteitspapieren, drugsbezit, en de aanhouding van een persoon die door een ander land werd gezocht. Bovendien werden bij een andere controle een ploertendoder, pepperspray en een mes aangetroffen. Ook werden gestolen kentekenplaten ontdekt, waar nader onderzoek naar wordt ingesteld. Een voertuig zonder chassisnummer en met onjuiste registratie is in beslag genomen voor verder onderzoek. Daarnaast nam de Belastingdienst tien voertuigen in beslag en inde ruim €13.000 aan achterstallige belastingen.

Belangrijke informatie en een veiligere buurt

Naast de tastbare resultaten verzamelden de betrokken instanties waardevolle informatie tijdens de actie. Deze informatie kan van pas komen in lopende onderzoeken. Bovendien hopen de overheidsinstanties een duidelijk signaal af te geven aan de buurt. Ze benadrukken gezamenlijk hun toewijding aan een betere en veiligere samenleving in Zuid-Rotterdam en een eerlijke en integere Rotterdamse Haven, waar geen plaats is voor ondermijnende drugscriminaliteit.
Hoewel deze inspanningen niet altijd zichtbaar zijn, wordt er dagelijks veel tijd en energie gestoken in dit doel. Het is een uitdaging en prioriteit voor de komende jaren, waarbij succes en vooruitgang worden geboekt.