Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Razzia op de Wallen in 020, 68 aanhoudingen

jun 16, 2022

Voor een fijne razzia is er altijd wel wat personeel beschikbaar bij de politie. Zelfs in Amsterdam. In het weekend van 9 t/m 11 juni heeft de politie tijdens een actie in het Wallengebied opgetreden tegen 98 overtredingen en zijn 73 gebiedsverboden uitgedeeld. Deze actie, die regelmatig wordt uitgevoerd, is bedoeld om overlast van voornamelijk straatdealers tegen te gaan.

Nep- en echte drugs

De straathandel in nep- en echte drugs zorgt voor veel criminaliteit en overlast in de binnenstad. Vooral in het Wallengebied. Straatdealers hangen op straat rond, vallen bezoekers lastig en gedragen zich vaak agressief. De politie treedt regelmatig op tegen straatdealers. Zo ook afgelopen weekend.

Drie nachten lang gingen agenten herkenbaar en onherkenbaar het Wallengebied in om straatdealers op te pakken. In totaal heeft de politie opgetreden tegen 98 overtredingen en zijn 68 aanhoudingen verricht.

Vele overtredingen

Naast de aanhoudingen voor het aanbieden van nepdrugs en/of echte drugs, werd er onder meer opgetreden tegen overtredingen van een opgelegd gebiedsverbod, zakkenrollerij, openlijke geweldpleging, overtredingen van het alcoholverbod en verstoring van de openbare orde.

Paracetamolletjes

De verdovende middelen die bij alle straatdealers werden aangetroffen, zijn in beslag genomen en vernietigd. Tussen de in beslag genomen middelen, zat ook een behoorlijke hoeveelheid ‘nepdrugs’ (bekend is dat gemalen paracetamol verkocht wordt als cocaïne in het Wallengebied). Ook het handelsgeld van de dealers is afgepakt.

Aanpak en samenwerking 

Politie, OM en gemeente werken nauw samen in de aanpak van straatdealers in het Wallengebied. De politie treedt regelmatig op tegen de dealers met gerichte handhavingsacties. Tijdens deze acties is het OM in het politiebureau aanwezig voor directe afdoeningsbeslissingen. Verdachten krijgen daardoor, naast een bestuurlijk gebiedsverbod, direct een OM-beschikking of dagvaarding voor een zitting op korte termijn mee. Daarnaast wordt de dagopbrengst afgepakt waardoor de handel minder lucratief wordt.

De gemeente waarschuwt

De gemeente waarschuwt  met een campagne op verschillende platformen tegen straatdealers. In overleg met bewoners en ondernemers van het Wallengebied wordt het cameratoezicht op ‘blinde vlekken’ verbeterd. Ondernemers gaan straatdealers weren uit de horeca en zetten daarvoor een eigen portiersnetwerk op.

Deze samenwerking is erg belangrijk omdat de partijen dan met zowel strafrecht, bestuurlijke maatregelen, toezicht, preventie en andere maatregelen effectief op kunnen treden.