Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Reviews, wat zijn ze nog waard?

okt 20, 2021
revieuws

Veel consumenten gebruiken een review als handvat voor een aanstaande aankoop in een webwinkel. Maar wat nu als die webwinkel positieve reviews heeft ingekocht en je bedrogen uitkomt? Een aangekondigd verbod op online neprecensies en betaalde recensies moet hier een einde aan maken. Volgens de wetgevers en handhavers een goede stap voorwaarts.

Gejat

Wapwinkel wordt al langere tijd geteisterd door webwinkels die starten met logo’s die op de onze lijken, of domeinnamen die verwarring scheppen met die van ons. En sommigen gaan hierin nog een stukje verder en willen consumenten doen laten geloven dat ze beter zijn dan het origineel. En dat doen ze dan door massaal reviews en likes in te kopen waardoor consumenten worden misleid.

Policy

Onze webwinkel heeft een overduidelijk standpunt ingenomen in deze kwesties. Wij doen simpelweg niet mee aan allerlei review websites. Wij kopen geen goede recensies, maar ook geen goede productbeoordelingen. Die komen vanzelf, of ze komen niet. We zijn ons ervan bewust dat de meeste consumenten pas een review schrijven als ze ontevreden zijn. Daarom proberen we dat te voorkomen door het met onze klanten op te lossen en niet om de slechte recensie te overschaduwen met false goede reviews.

Keurmerk webwinkels

Heeft iemand er ooit wel eens bij stil gestaan dat de webwinkel keurmerken er niet zijn om de consument te beschermen, maar om hun eigen zakken te vullen? De consument wordt op vele manieren in bescherming genomen door de overheid en waar malafide bedrijven er op uit zijn de boel op te lichten, daar lukt dat evengoed wel. Geen keurmerk dat de consument beschermt tegen dit onheil. Keurmerken zijn gewoon een verdienmodel waarmee zeer grof geld wordt verdiend en webwinkeliers die niet meedoen onder druk worden gezet zich toch vooral aan te sluiten.

Keurmerken geven geen enkele garantie, mond op mond doet dat wel

Kleine bedragen

Tot slot vragen wij ons af wat voor zin het heeft om reviews te lezen over een bedrijf dat al bijna 20 jaar actief is op internet. Als het bedrijf onbetrouwbaar is dan bestaat het niet al 20 jaar. Daarnaast weet je niet of de getoonde reviews echt zijn en als er alleen wat slechte reviews staan dan zijn het alleen de klagers die iets geschreven hebben. Voor de relatief kleine bedragen zouden wij gewoon het risico nemen bij een winkel zoals deze.