Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Rotterdam blijft populair voor cocaïne

jun 13, 2022

In de eerste 10 dagen van juni heeft de Douane tijdens diverse controles 1.133 kilo cocaïne in beslag genomen in de Rotterdamse haven. De Douane kwam de drugs op het spoor na binnengekomen tips. De totale straatwaarde van de onderschepte partijen is ruim 84 miljoen euro. De Rotterdamse haven is en blijft populair als Europese doorvoerhaven van cocaïne. Het genoemde getal is slechts een klein aandeel in de hoeveelheid die werkelijk passeert.

Bananen

De eerste partij werd ontdekt op 4 juni toen douaniers achter de luiken van een koelcontainer, geladen met bananen uit Costa Rica, 60 kilo verdovende middelen aantroffen. Het fruit was bestemd voor een bedrijf in Rotterdam.

Twee keer op 8 juni

Op 8 juni was het twee keer raak. De eerste keer trof de Douane in een container gevuld met bananen uit Ecuador totaal 24 kilo cocaïne aan. Niet veel later troffen zij wederom in een koelcontainer met bananen uit Ecuador totaal 50 kilo cocaïne aan. De verse bananen waren respectievelijk bestemd voor een bedrijf in Zeeland en Duitsland.

Uithalers

Vandaag onderschepte de Douane nog eens 999 kilo cocaïne (redactie: waar is die ene kilo?). De verdovende middelen werden aangetroffen in 35 balen die op dozen gevuld met walnoten lagen. De container was afkomstig uit Chili en waren bestemd voor een bedrijf in Zwitserland. 

Makkie voor uithalers

Opvallend aan deze partij drugs was de modus operandi. De balen met drugs konden makkelijk uit de container worden gehaald door zogenoemde uithalers. Op het haventerrein zijn vandaag ook twee uithalers aangehouden. Mogelijk waren zij op het haventerrein voor deze partij drugs. Dit wordt onderzocht. Eén verdachte, een 20-jarige man uit Nieuw-Vennep, is inmiddels heengezonden en moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechter. De ander, een 24-jarige man uit Rotterdam, blijft wel vastzitten omdat hij vaker op een haventerrein is aangehouden. 

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, heeft de zaken verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd. De bedrijven hebben vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Bron en foto: Openbaar Ministerie