Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Trotse persberichten over ontdekte cocaïne

jan 5, 2022
Oorlog tegen drugs gewonnen

Deel nummer zoveel in de zinloze oorlog tegen drugs die nooit gewonnen zal worden, maar wel baantjes in stand houdt. Vol trots worden in beslag genomen partijen cocaïne in persberichten gemeld. En de eerste van dit jaar wordt ook weer gebracht als een geweldig succes, waardoor de vele miljoenen die in de bestrijding van drugs worden gepompt voorlopig weer verantwoord lijken.

Twee aanhoudingen

De Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid heeft op dinsdag 4 januari 2022 twee mannen aangehouden die er van worden verdacht betrokken te zijn bij de invoer in Nederland van meer dan 4.100 kilo cocaïne. Deze partij heeft een handelswaarde van meer dan 300 miljoen euro. De cocaïne zat verstopt in meerdere containers geladen met ananassapconcentraat.

Costa Rica

De containers, afkomstig uit Costa Rica, werden in augustus 2021 na verkregen informatie onderkend en gecontroleerd. De bestemming van de betrokken containers was een groot en gerenommeerd koel-en overslagbedrijf in Rotterdam. De aangetroffen cocaïne bleek voor Rotterdam één van de grootste inbeslaggenomen partijen van 2021 te zijn. Het afgelopen jaar namen politie en douane in de haven van Rotterdam ruim 65.000 kilo cocaïne in beslag. Hiermee is 2021 een recordjaar en toch is er geen grammetje minder gesnoven.

Aangepaste smokkelmethoden

Het lijkt erop dat criminelen hun smokkelmethode veranderen. Voorheen werd de cocaïne vaak goed verstopt in de lading van containers en er pas op de eindbestemming uitgehaald. Inmiddels worden de pakketten met drugs vrijwel altijd los in containers gezet van bedrijven die van niets weten. De cocaïne wordt er dan in de haven zelf uitgehaald door corrupt personeel of door insluipers. Dit valt op te maken uit het grote aantal aangehouden personen (zogenaamde uithalers). In 2021 waren dit er ruim 400, tegen ongeveer 280 in het jaar daarvoor.

Omgekocht

Criminele maken graag gebruik van essentiële schakels in het logistieke proces bij de containertransporten van Zuid Amerika naar de grote havens in Europa, waaronder Rotterdam. Medewerkers worden omgekocht om informatie door te geven of om hun diensten aan te bieden bij het op slinkse wijze door laten gaan van de vervoerde cocaïne.

Geraffineerd

In de zaak van de 4100 kg cocaïne bleek het uithalen van de drugs zeer geraffineerd te zijn georganiseerd. Medewerkers van het ontvangende bedrijf in Rotterdam bleken een essentiële schakel te zijn bij het uithalen van de partij cocaïne en bij het geschikt maken van de partij voor transport naar de organisatoren van deze smokkelmethode. Uit het onderzoek valt op te maken dat binnen het betrokken bedrijf geleidelijk een grote groep medewerkers betrokken is geraakt. Het ging hierbij om een loodsbaas en vorkheftruckchauffeurs. Het politieonderzoek heeft de verdachten op hun werkplek in beeld kunnen brengen.

Vijf verdachten

Al eerder werden in deze zaak vijf verdachten aangehouden. De verdachten waren werkzaam bij het “misbruikte” overslagbedrijf in Rotterdam en konden zo via de bestaande infrastructuur op slinkse wijze de cocaïne binnen smokkelen.

Na onderkenning van de drugs in de containers nam de politie de drugs in beslag. Daarna werden de containers met de lege transportkratten doorgelaten om zodoende te kijken wie er allemaal wisten van deze partij. Al snel werd duidelijk dat een aantal medewerkers van het overslagbedrijf in Rotterdam op de hoogte waren van de partij cocaïne. Deze medewerkers namen maatregelen om de partij ‘koud’ te zetten. Men was ervan overtuigd dat de cocaïne nog in de transportkratten aanwezig was.

Door observaties en het achterhalen van de identiteit van de medewerkers werden enkele maanden geleden al 5 personen aangehouden in de leeftijd van 34 tot 59 jaar oud afkomstig uit Rotterdam en Zwijndrecht.

Twee aanhoudingen

Op 4 januari zijn nog twee mannen uit Rotterdam aangehouden en ingesloten voor verhoor en onderzoek. Eén van de aangehouden verdachten was een ex-medewerker van het betrokken overslagbedrijf. De tweede aangehouden verdachte was een contact van de eerder aangehouden verdachten en betrokken bij het vervoer van de cocaïne. De twee aangehouden mannen zullen vrijdag worden voorgeleid bij de rechter commissaris.

De politie heeft met het betrokken koel-en overslagbedrijf in Rotterdam een uitgebreid preventief gesprek gehad. Het bedrijf treft in zijn geheel geen blaam. Het werd door zijn medewerkers ernstig in diskrediet gebracht en heeft hier aanzienlijke schade van.

Bij de integrale aanpak van de internationale cocaïnehandel zoeken overheden steeds vaker de private samenwerking. Bedrijven willen er alles aan doen om te voorkomen dat zij misbruikt worden door criminele groeperingen. Zij zullen hun interne procedures aanpassen en de medewerkers attent maken op het fenomeen. Uiteraard is geldelijk gewin een motief om mee te werken. Eenmaal in de klauwen van de criminele organisatie is het lastig om eruit te stappen.

Video

Ter ondersteuning van het spektakel heeft de politie ook een video ter beschikking gesteld: