Salvia Divinorum is leuker dan je dacht

Alles wat je altijd al wilde weten over Salvia gaan we je in dit artikel uitleggen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

 • Hoe het wordt gebruikt
 • Veiligheid
 • Dosering
 • Hoe het je hersenen beïnvloedt
 • Hoe het je lichaam beïnvloedt
 • Mogelijke bijwerkingen en risico’s
 • Wettigheid
 • Salvia kopen

Wat is salvia?

Salvia divinorum , of kortweg salvia, is een kruid uit de muntfamilie dat nogal eens wordt gebruikt vanwege de hallucinogene effecten. Het is inheems in het zuiden van Mexico en delen van Midden- en Zuid-Amerika. Daar wordt het al eeuwenlang gebruikt bij traditionele ceremonies en rituelen door de Mazatec-indianen.

Salvia’s actieve ingrediënt, salvinorine A, wordt beschouwd als een van de krachtigste van nature voorkomende psychoactieve medicijnen. De effecten van dit medicijn zijn onder meer hallucinaties, duizeligheid, visuele stoornissen en meer.

Andere benamingen

Straatnamen voor Salvia zijn onder meer:

 • Sally-D
 • Magische munt
 • Diviner’s Sage
 • Maria Pastora

Hoewel salvia in veel landen legaal is, is het nog steeds een krachtig medicijn met serieuze effecten en de daarmee gepaard gaande mogelijke risico’s. Als je salvia gebruikt of overwogen hebt het te proberen, is het een goed idee om te weten wat het medicijn is, wat de risico’s zijn en wat je kunt verwachten als je het gebruikt. 

Hoe gebruik je het?

Het kruid wordt meestal niet gebruikt in zelf gerolde sigaretten of joints, omdat de gedroogde bladeren mogelijk niet krachtig genoeg zijn om enig effect te creëren. Vaker worden echter verse bladeren gebruikt om een ​​extract te maken. Om deze extracten te roken kunnen bongs, pijpen of waterpijpen worden gebruikt. De salvia-extracten kunnen ook worden toegediend in drankjes of vaporizers.

Verse salvia-bladeren kunnen ook worden gekauwd. Net als bij gedroogde bladeren, worden de verse bladeren niet als erg krachtig beschouwd, maar sommige mensen kunnen een mild effect ervaren.

Is salvia veilig?

Ja, het gebruik van salvia wordt als veilig beschouwd, maar het is (nog) niet uitgebreid bestudeerd. Dat betekent dat mogelijke bijwerkingen en risico’s die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, mogelijk nog niet zijn onderzocht en dus ook niet kunnen worden begrepen of bestreden.

Het is ook belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als je salvia gebruikt. Je mag het medicijn bijvoorbeeld niet gebruiken en vervolgens machines te bedienen of deel te gaan nemen aan het verkeer.

Hoe doseer je salvia?

Hoeveel salvia veilig kan worden ingenomen, hangt af van het type salvia dat je gebruikt. Salvia is krachtig, dus kleine doses kunnen hallucinogene effecten veroorzaken. Het National Drug Intelligence Center (NDIC) adviseert niet meer dan 500 microgram, oftewel 0,0005 gram.

Als je gedroogde bladeren rookt, wordt een dosis van 1/4 gram tot 1 gram als veilig voor consumptie beschouwd.

Als u extracten gebruikt, is minder meer. De NDIC adviseert dat hoe hoger de extractconcentratie, hoe kleiner de dosis.

0,1 tot 0,3 gram 5x salvia-extract kan bijvoorbeeld als veilig worden beschouwd. Als je 10x salvia-extract probeert, kan een veilig bereik tussen 0,05 en 0,15 gram liggen.

Als je ervoor kiest om op verse salvia-bladeren te kauwen, wordt een dosis van ongeveer vijf bladeren als veilig beschouwd.

Hoe beïnvloedt salvia je hersenen?

Hoe salvinorine A, het actieve ingrediënt in salvia, je hersenen beïnvloedt, is voor de wetenschap nu nog onduidelijk. Onderzoekers blijven het echter bestuderen om de effecten ervan beter te begrijpen.

Men denkt dat een ingrediënt zich hecht aan de zenuwcellen in je lichaam om een ​​verscheidenheid aan hallucinogene effecten te creëren.

De effecten van salvia op je hersenen kunnen zijn:

 • visuele en auditieve hallucinaties, zoals het zien van felle lichten, levendige kleuren of extreme vormen
 • vervormde werkelijkheid en veranderde percepties van de omgeving
 • het gevoel hebben alsof je een “uittredende” ervaring hebt of je los van de realiteit voelt
 • onduidelijke spraak (brabbeltaal)
 • ongecontroleerd lachen
 • angst of angst door een ‘bad trip’

Deze effecten kunnen snel optreden, binnen slechts 5 tot 10 minuten na het roken of inhaleren van de salvia.

Hoewel deze effecten, of “de high”, meestal van relatief korte duur kunnen zijn, kunnen sommige mensen gedurende enkele uren een salvia “high” ervaren.

de tekst gaat verder onder de foto

Hoe beïnvloedt salvia je lichaam?

Hoewel je hersenen de grootste effecten zullen ervaren, zijn er enkele fysieke effecten mogelijk.

Deze omvatten onder andere:

 • misselijkheid
 • duizeligheid
 • mogelijk verlies van controle over motorische functies en coördinatie
 • onregelmatige hartslag
 • diarree

Zijn er bijwerkingen of risico’s mogelijk?

Salvia-onderzoeken zijn zeldzaam, maar onderzoekers willen beter begrijpen hoe het medicijn werkt en welke effecten het kan hebben op het lichaam en de hersenen.

Salvia wordt vaak op de markt gebracht als een “legale high” of een “natuurlijke high”, maar dat betekent niet dat je geen voorzorgsmaatregelen moet nemen als je het gaat gebruiken. Ook natuurlijke high’s kunnen zweer intensieve effecten hebben op je lichaam. Omdat onderzoek beperkt is, is de lijst met mogelijke bijwerkingen en risico’s kort. De mogelijke problemen zijn echter serieus en daardoor het overwegen waard of je salvia wel wilt gaan gebruiken.

Deze omvatten:

 • Afhankelijkheid. Salvia wordt niet als verslavend beschouwd – het is onwaarschijnlijk dat je een chemische afhankelijkheid van de stof ontwikkelt – maar veel mensen die het gebruiken, raken eraan gewend het te gebruiken voor de “hoge” effecten. Regelmatig gebruik kan zorgen baren.
 • Fysieke bijwerkingen. Een studie Vertrouwde bron ontdekte dat mensen die salvia gebruikten, alleen of met alcohol of andere drugs, meer kans hadden op neurologische, cardiovasculaire en gastro-intestinale bijwerkingen.
 • Effecten op leren en langetermijngeheugen. Een studie Vertrouwde bron ontdekte dat het gebruik van salvia negatieve effecten kan hebben op het leren en langetermijnherinneringen kan aantasten. Deze studie is uitgevoerd bij ratten, dus het is onduidelijk hoe dit zich vertaalt naar mensen.
 • Ongerustheid. Bij het gebruik van salvia kunnen zorgen over de effecten van het medicijn en angst voor een “bad trip” optreden. In ernstige gevallen kan je last krijgen van paranoia en mogelijk een paniekaanval .

Is salvia wel legaal?

Salvia bleef grotendeels onder de radar tot 2011 toen een video van de muziek ster Miley Cyrus furore maakte op internet.

In de video werd de toen 18-jarige zangeres en actrice gefilmd terwijl ze salvia rookte in een waterpijp. De video bracht deze stof onder de aandacht en sommige staten in Amerika begonnen wetten in te voeren die de verkoop en het gebruik van deze plant aan banden legden. Momenteel is salvia in de Verenigde Staten dan ook niet goedgekeurd voor medisch gebruik. Het wordt ook niet gecontroleerd onder de Controlled Substances Act van het Congres. Dat betekent dat individuele staatswetten van toepassing zijn op salvia, maar geen federale wetten.

In Nederland en België gaan ze zover niet en is de stof, de plant, de extracten en het poeder vooralsnog vrij verhandelbaar en kan je salvia ook gewoon online bestellen.

Slotconclusie

Als je nieuwsgierig bent naar salvia, zorg er dan voor dat je je goed inleest en op de hoogte bent van de effecten en de risico’s die gepaard gaan met het gebruik. Praat ook met je arts als je salvia probeert en problemen of bijwerkingen ervaart. Als je de plant kweekt of salvia in huis hebt, beschouw dit dan als een medicijn dat je niet mag gebruiken bij kinderen en huisdieren.

Het is ook een goed idee om uw arts te laten weten of je medicatie gebruikt. Deze informatie kan je arts helpen om meer complete zorg te bieden en te letten op complicaties die mogelijk verband houden met het gebruik. Het is vooral belangrijk om jouw arts op de hoogte te houden als je naast recreatieve drugs ook voorgeschreven medicijnen gebruikt.

Redactie

De redactie van dit blog speurt het internet af op zoek naar interessante nieuwtjes en wetenswaardigheden inzake (smart)drugs. Al het nieuws over headshops en smartshops, drugscrime, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten op de markt. We volgen de nieuwste trends en brengen het nieuws met een grote knipoog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *