Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Smartshopeigenaar vrijgesproken

feb 10, 2021

Een 31 jarige Groningse eigenaar van een smartshop is door de rechtbank vrijgesproken van het witwassen van crimineel geld. Dit zou gebeurt zijn met een Bitcoin ATM.

Zes maanden geëist

Er werd door de Officier van Justitie een celstraf van zes maanden en een taakstraf van 80 uur geëist tegen de man. De verdediging van de man vond dat zijn cliënt niet ontvankelijk was in de zaak, maar dat wees de rechtbank van tafel. Maar gelukkig voor de Groninger vond de rechter wel dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling van de smartshop-eigenaar.

Bitcoin ATM

In de periode tussen het begin van 2018 en het begin van 2019 had de man een bitcoin ATM machine in zijn smartshop staan, waarmee digitale valuta zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin konden worden gewisseld voor euro’s. Klanten betaalden daarvoor een vaste commissie van vijf procent aan de uitbater van de ATM, een man uit Amsterdam.

ID Check

De zaak kwam in beeld bij het Openbaar Ministerie, nadat een undercoveragente een bezoek had gebracht aan de winkel om het apparaat te gebruiken. Bij transacties van bedragen boven de duizend euro moest een ID-check plaatsvinden, maar de eigenaar van de winkel adviseerde de vrouw om het bedrag te splitsen en zo deze check te omzeilen.

Timmerman

Het bewijs dat de undercoveragent had aangedragen (ze had laten doorschemeren dat haar geld uit illegale praktijken afkomstig was), is volgens de rechtbank niet voldoende om aan te nemen dat de smartshop-eigenaar op de hoogte was van de illegale praktijken. Ook zijn verklaring over een ‘timmerman’, die regelmatig binnen zou lopen om zwart geld op de automaat te storten, is niet voldoende om de man te veroordelen.

Bron: oogtv.nl