Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Staatswiet legaal maar toch niet

nov 5, 2017
Legale staatswiet

De Nederlandse overheid is eigenlijk gebrand op een wietmonopoly als je er even wat over nadenkt. Nu het nieuwe kabinet in het regeerakkoord te kennen heeft gegeven een proef te willen doen met gelegaliseerde wietteelt, bekruipt ons een vreemd gevoel.

Echt helemaal nergens wordt er gesproken over legalisering van een paar planten in je kweekkast of in de tuin. Nee, alleen door de staat gecontroleerde kwekerijen en door de staat gecontroleerde winkels of automaten vallen straks onder de proef ‘legalisatie wietteelt’. En de burger? Die mag straks de rekening betalen van een peperdure proef.

Peperduur? Jazeker, want de legale wietkwekers moeten straks natuurlijk aan allerlei vergunningen en milieueisen voldoen, de distributie moet controleerbaar zijn, de verpakking moet aan eisen voldoen en het hele proces moet gecontroleerd worden. En dat brengt allemaal kosten met zich mee en die kosten komen bovenop de gigantische hoeveelheid euro’s die de overheid in de illegale tak van kweken zal moeten blijven storten. En uiteindelijk is het de belastingbetaler die opdraait voor de proef en zal de wietprijs van de staatswiet flink hoog zijn.