Wapwinkel blog

smartshop nieuws, iedere dag

Stasi methodes bij jacht op wiet Limburg

jan 23, 2019

In Limburg zijn ze binnenkort een stapje verder in de richting van een totale politiestaat. Ze gaan daar namelijk in Heerlen en Kerkrade gaan intensief loodsen, containers en bedrijven controleren op wietteelt.

Ambtenaren kunnen zonder kloppen en zonder enig rekening te houden met privacy overal naar binnen, omdat zij formeel het bestemmingsplan komen toetsen. Echte stasi praktijken dus.

1,5 miljoen euro

Beide gemeenten krijgen 1,5 miljoen euro van het Rijk om extra mankracht in te huren voor het project #HAP. Dat staat voor Hennep Aanpak Parkstad. Het geld komt uit een pot van 100 miljoen euro die is vrijgemaakt om ondermijnende criminaliteit terug te dringen.

Controle op bestemmingsplan

Het idee is simpel, stelt waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen. „Tot dusver was het zonder directe verdenking moeilijk binnen te komen in loodsen en bedrijfsgebouwen. Nu gaan we als gemeente alle denkbare bedrijfsgebouwen controleren of men zich houdt aan het bestemmingsplan.

Dan kijken we natuurlijk meteen of er wiet wordt geteeld of dat er een drugslab huist. We krijgen daar nu de middelen voor. We werken samen met het OM en de politie.”

Eigenlijk hangt het liefst in ieder pand een camera op. Je privacy is compleet verdwenen met deze stazi methodes.

Dichterbij een politiestaat

De controles worden niet alleen uitgevoerd op bedrijventerreinen, maar ook daarbuiten. Daarbij gaan de controleurs relatief willekeurig te werk. Paul Vanderheyden, hoofd Integrale Veiligheid in Heerlen, verwacht dat daar een preventieve werking vanuit gaat. „Iedereen kan op elk moment worden gecontroleerd.”

Rechtszaken

We kunnen niet wachten op de eerste rechtszaken van burgers of bedrijven die de controlerende bestemmingsplan ambtenaren weigeren en ze vertellen maar langs te komen op afspraak in plaats van de privacy te scheden en zomaar binnen te stappen. Volgens beide gemeenten is deze handelwijze juridisch getoetst, maar dat soort bluf hoor je wel vaker van de overheid.